Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbotten hörs trots förlorat mandat

Från 2015
Uppdaterad 15.05.2015 12:15.
SFP:s Carl Haglund.
Bildtext SFP:s Carl Haglund.

Situationen är inte speciellt bekymmersam i Österbotten trots att SFP förlorade ett mandat. Det tycker i alla fall Carl Haglund, ordförande för Svenska folkpartiet. Enligt honom är det många som ser till de österbottniska intressena i riksdagen trots att partiet sitter i opposition.

- Vi utgår från att vi har goda förutsättningar att bedriva politik som gynnar Österbotten. SFP har alltid varit Österbottens intressebevakare och vi har trots allt flera duktiga riksdagsledamöter från regionen. Dessutom har vi bonusösterbottningar som jag själv som tillbringar mycket tid här tack vare familjen, säger Haglund.

Det är ändå med blandade känslor som Carl Haglund ser på att bli en del av oppositionen. Efter ett så bra val som SFP gjorde skulle partiet egentligen har förtjänat bättre. Men han tror också att oppositionsperioden kan föra med sig en hel del gott.

- Vi kommer att kunna förtydliga vår politik och fundera mer än tidigare på vad vi står för och vad vi vill i framtiden. Det blir mera tid för partiprogrammet och tack vare det goda valresultatet känns det ändå uppmuntrande. I Österbotten kommer det ändå att behövas insatser i flera år eftersom vi förlorade ett mandat här, säger Haglund.

Sannolikt med domänförluster

Han befarar också att partiet och Svenskfinland har att vänta domänförluster eftersom den nya regeringen sannolikt kommer att göra sådana beslut som SFP har svårt att smälta.

- Med tanke på Sannfinländarnas uttalanden är man en aning bekymrad, men vi ska inte ta ut förluster i förtid. Det är klart att finlandssvenskheten inte försvinner någonstans på fyra år för att SFP är i opposition.

De förluster SFP får ta tror Haglund kommer att beröra framförallt svenskundervisningen i skolan. En annan större förlust kan ha att göra med de stora reformer inom hälsovården och regionförvaltningen som den nya regeringen måste få igenom.

- De är då som språkglasögonen behövs mer än någonsin då man bedömer vad stora reformer har för konsekvenser i förmågan att ge service jämbördigt på både svenska och finska. Jag är inte helt säker på att den här regeringsbasen har människor som har förmågan att sätta de glasögonen på näsan.

För partiets del kan ändå fyra år i opposition betyda att nästa riksdagsval går ännu bättre. Det hoppas i alla fall Carl Haglund.

- Om vi gör bra i från oss i opposition så kan vi vinna ännu mera än vad vi vann nu. Även om vi fick ett mandat färre i Österbotten fick vi flera tusen röster mer än för fyra år sedan och i Nyland gjorde vi ett kanonval. Om vi gör alla saker rätt nu kommer vi att ta en ännu större valseger om fyra år.