Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pusselbitarna har fallit på plats - Sounds 2015 kan börja!

Från 2015
Uppdaterad 15.05.2015 16:37.
Tove Karlsson.
Bildtext Tove Karlsson.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Tidigt på fredag morgon är det lite nervöst för Tove Karlsson, ungdomsarbetare i Borgå. Hon är koordinator för evenemanget Sounds 2015 som ska gå av stapeln den här helgen.

- Det finns ännu lite att göra, vägskyltar och sådant, men det börjar vara klart, säger Tove Karlsson ungefär sex timmar innan öppningsparaden ska börja.

Det här kommer ungdomarna att komma ihåg resten av sina liv. Dessutom får de en kick att jobba vidare, flera av de som uppträder här nu kommer vi att se och höra i framtiden.

― Tove Karlsson

Sounds 2015 är ett nationellt evenemang. Det är stiftelsen Ung kultur som vill få fram det kulturella ungdomsarbetet inom kommunerna. I år har det ordnats 24 regionala Sounds-evenemang där unga artister har fått visa upp sig. Den östnyländska upplagan gick av stapeln i Lovisa i mars. Juryer har sedan valt sådana som ska representera regionerna på det nationella evenemanget i Borgå.

Det blir sammanlagt ungefär 1200 unga som ska delta, och programmet kommer att bestå av allt från klassisk musik till metallmusik.

- De kommer hit till Borgå det här veckoslutet för att spela, trivas och för att vara tillsammans med likasinnade.

Många pusselbitar ska gå ihop

Deltagarna kommer alltså från hela landet, så för vissa kan det bli ett riktigt tungt veckoslut.

- I går kväll startade två bussar från Rovaniemi, så de åker hela natten och kommer fram till öppningsparaden.

Som skådeplatser fungerar Kontfabriken, Kulturhuset Grand och Borgå gymnasium, medan inkvartering sker i Linnajoen koulu, Linnankosken lukio och i Albert Edelfelt –skolan.

- Vi har jobbat på det här i ett år nu, och den tiden har behövts. Det har funnits en och annan pusselbit som vi behövde få att passa ihop.

Hela festivalen börjar med en parad som startar från Runebergsparken klockan 14 på fredag. Paraden går över ån till Konstfabriken, där själva öppningen börjar klockan 15.

Språkbad

Då Borgå valdes som arrangörsort vägde tvåspråkigheten i staden tungt.

- Det blir språkbad hela veckoslutet. Vi försöker få fram det svenska språket som är nytt för dem som aldrig har rört sig i Svenskfinland. Vi åkte omkring här med Topi Latukka (sångare i gruppen Softengine), han är från Seinäjoki och helt finskspråkig. Jag märkte plötsligt att han inte förstod då vi pratade svenska. Jag sa till honom att han nu verkligen får uppleva det här med hur vi pratar i den här regionen, att det händer att vi byter språk mellan finska och svenska beroende på vem vi pratar med.

Sounds är ett återkommande evenemang som ordnas vart tredje år. Däremellan ordnas dansfestivalen Moves och teaterfestivalen Teatris. I fjol var det dans i Tammerfors.

Vid de regionala evenemangen får de lokala förmågorna uppträda inför en jury. Juryns uppgift är att säga vad som är bra och vad man borde tänka på för att bli bättre.

Härliga möten

Förutom uppbyggande kritik tror Tove Karlsson att det bästa med Sounds är de unga får träffa andra som sysslar med samma sak.

- Det är ju en enda fest hela veckoslutet. Det viktigaste är ju de här mötena mellan ungdomar.

Förhoppningen är att Sounds ska bli ett minne för livet, samtidigt som det ska ge en puff i rätt riktning.

- Det här kommer ungdomarna att komma ihåg resten av sina liv. Dessutom får de en kick att jobba vidare, flera av de som uppträder här nu kommer vi att se och höra i framtiden. Jag tror att efter fem eller tio år så är det de här banden som vi kommer att köpa musik av. Det är vår framtid!, säger Karlsson.

Läs också: Solig samba startade Sounds