Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hon är silver och guld

Från 2015
Promobild för skiva
Bildtext Jannike Sandström är både silver och guld på Vegatoppen.
Bild: CHRISTOFFER RELANDER

Hon är både drottning och prinsessa på Vegatoppen den här veckan. Jannike Sandström gick rakt upp på första plats med nya skivan Into the sun och den föregående singeln hänger kvar på en andra plats.

Paul Oxley och Måns Zelmerlöf håller positionerna bakom Jannike, medan David Hasselhoff med nöd och näppe lyckades ta sig in på listan. Däremot blev det bye bye för Kim Kronman efter sex veckor på listan.

Mera pop

-Nu blir jag lite poppigare så får vi se vart det bär! säger Jannike som tilläggar att Into The Sun lär handlar om att våga falla in i det obekanta och okända, våga ta risker och hoppeligen landa i något fint, härligt, ljuvligt och nytt.
- Du är så stor som dina drömmar! säger hon.

Låten är inspelad och producerad i Stockholm av den svenske producenten Chris Rabb, som också haft beröringspunkter med Finland tidigare, bl.a. genom UMK 2014. Det året producerade han Clarissas låt Top of the world.
Videon till Into the Sun har regisserats av Anders Lönnfeldt och spelades in under några dagar i Los Angeles förra året.

r

Premiär som 3-åring

Jannike är en musikalisk mångsysslare som uppträdde första gången redan som 3-åring. Under hela sitt liv har hon fungerat som solist, musiker, musikalisk ledare och arrangör. Hon är utbildad musikmagister från Sibelius-Akademin och har körat bakom bl.a. Peter Jöback, Jukka-Poika, Loreen, Jari Sillanpää, Jennifer Brown, Robin och Katri Helena. Jannike blev nionde i finska Idols år 2008. För tillfället jobbar hon med sitt debutalbum som eventuellt utkommer senare i år.

Guy hjälper

Jannike har inlett ett samarbete med Guy Chambers som är mannen bakom stora hits som Feel, Let Me entertain you, Angels, Millennium och många fler. Guy anses vara mannen som skapade Robbie Williams musikaliska framgångar. Jannike och Chambers har redan spelat in en del för skivan och sessionerna forsätter i juli i Berlin.

Petra skriver bäst i mörker

En av utmanarna den här veckan är Petra Marklund som läpligt inför sitt "sommarjobb" Allsång på Skansen nu har kommit ut med en ny singel. Direkt efter att Allsången avslutades i fjol åkte Petra till Los Angeles för att i två månader skriva nytt material. Men det var först då hon kom hem till vintermörka Sverige som låtskrivandet tog fart.

Vad hände i Göteborg

Nu har Marklund materialet färdigt men albumet som utkommer i höst saknar ännu en titel. Vad som händer i Göteborg (stannar i Göteborg) är första singeln och den har hon skrivit tillsamman med Jonas Quant och Ana Diaz. Enligt Petra har Göteborg alltid varit en tillflyktsort för henne och hon har både uppträtt och festat en hel del där.

Du kan lyssna på alla låtar på Arenan och du har tid på dig att rösta fram till torsdag 21.5 klockan 10.00.

Mer om ämnet på Yle Arenan