Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Deckare går under ytan vid Mejlans cancerklinik

Från 2015
Bröstcancer
Bild: AP Graphics Bank

Resten av landet kunde lära sig av huvudstadsregionens cancervård. Det tycker Elina Pulli som vårdades för bröstcancer vid Jorv, Kvinnokliniken och i Mejlans.

Elina Pulli har skrivit deckare Tukkasurma, maj 2015
Bildtext Elina Pulli har skrivit deckaren "Tukkasurma".
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

Elina Pulli behandlades för bröstcancer för fyra år sedan. Hon skrev en deckare om sina upplevelser.

- Jag skrev en deckare eftersom jag tycker om att läsa spännande böcker. Visst läser jag annat också, men i en deckare är det möjligt att behandla många olika ämnen, samhälleliga frågor och sådant som berör kvinnors liv.

Kliniken för cancersjukdomar i Mejlans förtjänar ett stort tack. Jag kände att jag var i goda händer och inte behövde bekymra mig för någonting alls.

Boken "Tukkasurma" handlar om en barnträdgårdslärare som får bröstcancer. I samma veva dör föreståndaren på barnträdgården. Huvudpersonen utreder föreståndarens död samtidigt som hon själv går i cancerbehandling.

- Jag skrev mycket öppet om mina egna upplevelser av cancervården. Förstås har jag satt det i fiktiv form, men det i boken som handlar om cancervård är sant.

Cancerkliniken i Mejlans får ett stort tack

Boken ”Tukkasurma” utspelar sig i Esbo. Både Jorv och Mejlans sjukhus har kommit med i romanen.

- Kliniken för cancersjukdomar i Mejlans förtjänar ett stort tack. Jag kände att jag var i goda händer och inte behövde bekymra mig för någonting alls.

Den svåraste tiden var innan själva behandlingen körde igång. Det tog tid för Elina Pulli att få den rätta diagnosen. Cancern syntes inte i den första mammografin och det krävdes många undersökningar innan hon fick en diagnos.

Själva cancervården var Elina Pulli nöjd med.

- Allting fungerade väldigt bra. Jag har läst i tidningsartiklar att det inte är lika bra i andra delar av landet. Resten av Finland kunde lära sig av huvudstadsregionen.

Mer om ämnet på Yle Arenan