Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Nazister och rallybilar

Från 2015
Uppdaterad 18.05.2015 13:48.
Programmet är inte längre tillgängligt

I veckans Kontroller springer Susanne omkring och plockar blänkande föremål i Wolfenstein: The Old Blood medan Benny skriker åt sin kartläsare i Dirt Rally. Pingviner diskuteras kring det runda bordet och Ted golfar i bäbisbajs.

Observera att programmet innehåller våldsamma scener, och är därför F16.

Susanne Lindström har recenserat Wolfenstein: The Old Blood
Bildtext Susanne Lindström har recenserat Wolfenstein: The Old Blood
Bild: Yle

Wolfenstein: The Old Blood

Recenserat av Susanne Lindström
Format: PS4 (testat), XBONE, PC

Wolfenstein: The Old Blood är en fristående prequel till fjolårets oväntade hit Wolfenstein:

Susannes omslag för Wolfenstein: The Old Blood
Bildtext Susannes omslag för Wolfenstein: The Old Blood
Bild: Yle

The New Order. Uppsala-baserade Machine Games återvänder som utvecklare och det mesta är sig likt. Den tuffa amerikanen BJ Blazkowicz infiltrerar slottet Wolfenstein med hjälp av både högljudda maskingevär och tysta knivar, och nivådesignen är relativt öppen med mängder av föremål att plocka upp och hemligheter att upptäcka.

Den vanliga grafiken är väldigt snygg, men nostalgimätaren slår i taket när spelaren plötsligt slängs in i över tjugo år gamla Spear of Destiny, expansionen till spelet som en gång lade grunden för förstapersonsskjutare; Wolfenstein 3D.

Vår recensent Susanne tycker att spelet är varierat och att det aldrig blir tråkigt utöver enstaka överdrivet långa smygpartier (men det är beklagligt att en och annan hundkrake också stryker med bland alla nazister). Hon rekommenderar spelet åt alla som uppskattar genren i allmänhet och de tidigare Wolfenstein-spelen i synnerhet.

Dirt Rally

Recenserat av Benny Holmström
Format: PC (testat)

Benny Holmström har recenserat Dirt Rally
Bildtext Benny Holmström har recenserat Dirt Rally
Bild: Yle

Dirt Rally är det femte spelet i Dirt-serien av brittiska Codemasters. Den här gången handlar det dock inte om ett storspel som försöker fånga allt som har med offroad-racing att göra, utan snarare om ett smalare spel som fullt ut koncentrerar sig på traditionella rallytävlingar, a-till-b-sträckor där den enda motståndaren är klockan.

Dirt Rally är ett så kallat early access-spel, vilket innebär att spelet inte är färdigt men till försäljning ändå. Just nu finns det tre rallyn i spelet (36 sträckor) men mer är på väg, och alla uppdateringar är gratis för de som en gång köpt spelet.

Bennys omslag för Dirt Rally
Bildtext Bennys omslag för Dirt Rally
Bild: Yle

Presentationen är steril ("finländsk" enligt vår recensent Benny) men grafiken i sig är väldigt snygg. Körkänslan är bra, Benny föreställer sig att det känns ungefär så här att köra rally i verkligheten, och både fordonsfysik och kontroll är oklanderliga. Kort sagt är grunden lagd för ett väldigt bra rallyspel, men Benny tycker ändå att Codemasters borde ha inkluderat någon form av onlinespel i det här tidiga stadiet – förvisso kan man jämföra tider online, men direkt tävlande vore ändå nyttigt för att hålla liv i spelarbasen tills mer innehåll lanseras.

Text: Benny Holmström