Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tiotusentals flygresenärer kan drabbas av bagagestrejk

Från 2015
Uppdaterad 16.05.2015 16:00.
Bildtext Flygresenärer ska hålla koll på eventuella förändringar om strejken blir av.

Konflikten som berör markpersonalen på Helsingfors-Vanda flygplats fortsätter. Luftfartsunionen IAU och kabinfacket SLSY varslar om en ny strejk på tisdagen och onsdagen.

I dag på fredagen fortsätter medlingen i konflikten i Finavias dotterbolag Airpro. Ifall parterna inte når en lösning hotar Luftfartsunionen IAU och kabinfacket SLSY med strejk på Helsingfors-Vanda flygplats den 19-20 maj, alltså nästa veckas tisdag och onsdag.

Strejken var tidigare satt till den 7-8 maj, men sköts upp efter förhandlingar med riksförlikningsman Minna Helle.

Försenat bagage och inställda flyg

Det är Airpro som sköter bagagehanteringen på Helsingfors-Vanda flygplats och en strejk kan påverka tiotusentals passagerare, befarar Finavia. Om strejken blir av kan flygresenärerna räkna med försenat bagage samt försenade eller inställda flyg.

IAU och SLSY genomförde en motsvarande strejk för en månad sedan.

Den som ska resa på tisdag och onsdag ska följa med hur flygbolagen informerar om följder av en eventuell strejk, uppmanar Finavia.

Finnair tvingas ställa in flyg

Finnair-flygplan på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext En strejk tvingar Finnair att ställa in nästan alla flyg under tisdagen och onsdagen.

Bland annat Finnair har meddelat att deras trafik kommer att påverkas kraftigt ifall strejken blir av. Om bagagehanteringen stannar upp tvingas bolaget inhibera största delen av sina flyg under strejkdagarna, samt en del flyg redan på måndagen.

Avsikten är att undvika en situation där tusentals människor blir strandsatta på Helsingfors-Vanda då flygplanen inte kommer iväg.

- Vi hoppas på att parterna ska nå en lösning. Vi är besvikna över att våra kunder drabbas, trots att Finnair inte är involverad i den pågående konflikten, skriver Finnairs operativa chef Ville Iho i ett pressmeddelande.

Finnair meddelar att de kunder som har bokat en biljett för den 19-20 maj kan byta resedatum utan extra kostnader.

Flygbolagen samt Finavia informerar om eventuella förändringar i flygtidtabellerna på sina webbplatser, i terminalerna och på sociala medier.

Utdragen konflikt om arbetsvillkoren

Konflikten handlar om arbetsvillkoren för de som jobbar med markservice för flygplatsoperatören Finavia.

Luftfartsunionen IAU vill tillsammans med kabinfacket SLSY att Finavia går in för ett allmänbindande kollektivavtal också för de arbetstagare som är anställda inom Finavias dotterbolag Airpro.