Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fascinerande historier blir färggrann föreställning

Från 2015
Uppdaterad 15.05.2015 19:14.
Slava Dugin på scen i föreställningen Under the Same Roof.
Bildtext Föreställningen Under the Same Roof på Universum.
Bild: Universum/ Teater Mars

- Det inte är så stor skillnad till vilket nytt land man kommer, processen är ändå den samma. Man speglar det nya med det gamla, reflekterar Oskar Silén, initiativtagare till teaterpjäsen Under the Same Roof som har premiär på teater Universum på veckoslutet.

Historierna i föreställningen handlar både om det vardagliga livet i igenkännbara miljöer, men också om livet i Finland i allmänhet – ur en ny synvinkel.

Både publiken och deltagarna har möjlighet att reflektera över sina egna liv, oberoende av bakgrund. Oskar Silén, initiativtagare, skådespelare och regissör, förklarar att föreställningen inte enbart är en passiv upplevelse.

- Under ungefär en tredjedel av föreställningen kommer publiken, om den så vill, ha möjlighet att i strukturerad form diskutera egna berättelser med deltagarna och gruppen. Detta publikarbete finns till för att man ska få möjlighet att dela med sig och få uppleva den gemensamhet historierna ger, säger Silén.

I projektet har man samlat ihop personer som flyttat till Finland och börjat läsa svenska. I workshops tillsammans med en arbetsgrupp ur Teater Mars har de berättat olika livshistorier, som sedan har formats till ett mångfacetterat skådespel.

- De olika historierna har arbetats fram med hjälp av olika metoder och kommer att ge en färggrann föreställning. De är ibland enkelt berättade, ibland berättade genom sång, text, rörelse eller dikt, förklarar Silén.

Universum, tre siluetter
Bild: Universum/ Teater Mars

Drar sitt strå till stacken

Silén tog initativ till projektet då han själv har flyttat omkring i världen en hel del och teman som intresserar honom är utanförskap, integration och nya kulturer.

- Det har varit fascinerande att höra hur deltagarna i projektet upplever Finland, det som är så bekant för mig. Det är intressant att fundera över vad man är kritisk mot när man möter en ny kultur och hur ens personlighet formas i den situationen, berättar han.

Silén har lagt märke till att det inte är så stor skillnad till vilket nytt land man kommer, processen är ändå den samma, man speglar det nya med det gamla och försöker skaffa sig en uppfattning som passar en själv.

- Det finns en värld där ute och det är en del av Finland och Finland är en del av den. Det är ingen skillnad på att flytta ut härifrån eller på att komma hit, påstår han och beskriver det som en otrolig upplevelse att få lära känna en människa som varit med om något som verkligen hänt bakom någon nyhetsrubrik. Han tror att detta är något också publiken kommer att uppskatta i föreställnigen Under the Same Roof.

- Detta är ett litet strå till stacken för att lyfta fram de värderingar jag håller högt, säger Silén. Om man på något sätt skulle få fler människor att faktiskt mötas och lyssna, att man skulle se de här människorna bakom nyhetsrubrikerna, då tror jag också att världen skulle vara en lite bättre plats.

Berättelser, olikheter och gemenskap

Maïmouna Jagne-Soreau, Fayçal Marouf och Oskar Silén.
Bildtext Maïmouna Jagne-Soreau, Fayçal Marouf och Oskar Silén har samarbetat i över ett år.
Bild: YLE/ Kristina Grönqvist

Fayçal Marouf introducerades för projektet genom en vän och har sett sitt deltagande som ett experiment.

- Med tiden kände jag att jag vill delta mer, om ens lite, med det jag kan, förklarar han.

Maïmouna Jagne - Soreau skriver sin doktorsavhandling om invandring, post-invandring och integration.

- Jag tänkte att det skulle vara roligt att själv få vara del av en sådan här process och se den inifrån, berättar hon.

Båda två kommer att stå på scen i föreställningen och under processen har de deltagit genom att bland annat kommentera och ge respons på andras berättelser.

- Alla har valt historier som är mer än ett vanligt minne. De är alla sådana som har gått att bygga upp och som har varit viktiga för den som berättat dem, inte något vanligt minne bland andra, berättar Jagne-Soreau.

Tungt att lyssna

En sak är Jagne-Soreau och Marouf helt eniga om. Det tyngsta har varit att lyssna på alla berättelser.

- Historierna har väckt många känslor. De har sällan varit väldigt trevliga. Jag är väldigt känslig, vilket gjort att det ibland blivit för mycket, medger Jagne-Soreau.

- Likheterna och olikheterna oss människor emellan kommer fram i berättelserna. Detta är något jag tror publiken kommer att se i pjäsen, säger Marouf. Den kommer visa att alla är olika, men att alla genom detta är likadana. Genom att dela med oss av olikheterna kan vi förstå att vi alla är lika.

-Deltagarna i projektet, trots att vi alla är invandrare, har väldigt olika historier att berätta, påpekar Jagne-Soreau.

Projektet har i sin helhet fört samman ett gäng personer som inte annars skulle ha samlats.

- Gemenskapen som har formats inom gruppen är det mest oväntade projektet har gett, berättar Silén. Gruppen träffas nu också på egen hand och deltagarna har uttryckt sin önskan för att projektet ska fortsätta i någon form.

- Planerna för detta har redan satts i rullning, avslöjar Silén.

Under veckoslutet kan du se pjäsen Under the Same Roof – Historier från nära och fjärran på Universum i Helsingfors. Läs mera här.

Mer om ämnet på Yle Arenan