Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Blueskungen B B King om musik och allvar

Från 2015
Uppdaterad 15.05.2015 16:17.
B B King intervjuas av Petteri Väänänen - Spela upp på Arenan

Petteri Väänänen träffar den 71-åriga blueskungen B B King. De talar om hudfärg och segregation, blues och Kings stora familj.

Riley B. King föddes 1925 i Mississippi. King fick i sina tidiga tonår arbeta på en bomullsfarm i Indianola. 1948 lämnade King Mississippi och flyttade till Memphis där han ville förverkliga sina musikaliska drömmar. Kusinen och bluesmusikern Booker White tränade honom på gitarr. King blev radioprofil och gick under namnet “The Beale Street Blues Boy”, som förkortades till "Bee-Bee" och “B.B”. King tröttnade på radion och började spela in skivor.

Dr B B King, I presume

Petteri Väänänen presenterar den framgångsrika blueskungen. De talar om hudfärg och segregation. B B King har 1997 upplevt 13 presidenter och flera skulle han få uppleva. Efter Martin Luther Kings död såg B B King att segregationen alltjämt var stark i USA. B B King berättar att han reser runt i fängelser och turnerar. En fånge är också en människa och ofta ett fall för olyckliga omständigheter.

Men de talar också om musik, blues och jazz. Enligt King spelas inte blues på radion om det inte är ett samarbete med t.ex. storband som U2.

Den 71-åriga King har många barn. Men ett barn har avlidit, efter att ha skjutits. King hatar vapen. Efter att King fyllde 60 trappade han ner på turnerandet för att kunna umgås mer med familjen.

Kings mest berömda och framgångsrikaste låtar är bl.a. "The Thrill is Gone" (1969), "Paying the Cost to Be the Boss" (1968), "Ask Me No Questions" (1971), "Ain't Nobody Home" (1972), och "To Know You Is to Love You" (1973)

Läs mera om B B King: