Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA bågnar under studielån

Från 2015
Uppdaterad 19.06.2015 08:31.
Brooklyn College
Bildtext Studieskulderna ett allt större ok på amerikanernas axlar.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

I USA har man slagit larm om studielånen. Amerikanerna har samlat på sig 1,2 biljoner (1 200 miljarder) dollar i studieskulder och man befarar att lånen kan tvinga hela den amerikanska ekonomin på knä.

Det är dyrt att studera i USA och många föräldrar börjar i ett tidigt skede lägga undan pengar för sina barns högskolestudier. Alla föräldrar har emellertid inte råd att finansiera sina barns studier och då är studielån ofta det enda alternativet för ungdomar som suktar efter en högskoleexamen.

- I vårt samhälle är en examen ett måste. Trots det kostar de som om de vore lyx. Det är inte rimligt. Många som behöver en examen har inte råd att studera. Det är löjligt, säger Akilah Etienne som studerar musikpedagogik vid Brooklyn College. Hon befarar att hon kommer att ha minst 20 000 dollar i studieskulder då hon utexamineras.

Allt större utgifter för högskolestudier

Terminsavgifterna vid de amerikanska högskolorna har stigit kraftigt de senaste decennierna och antalet amerikaner som har studieskulder har på sju år har ökat från 29 till 40 miljoner.

Studielånens räntor är höga och många sackar efter i sin betalningsplan. Demokraterna i kongressen vill råda bot på problemet och man har presenterat ett lagförslag som skulle göra det möjligt för de skuldsatta att omförhandla studielånevillkoren.

- Den här generationen tyngs ner av skulder. De kan inte grunda en familj, köpa en bostad eller ta ett bostadslån, sade Ann Kuster då lagförslaget presenterades i medlet av mars. Hon fick flankstöd av sin kollega i representanthuset, Steve Israel:

- Finanskrisen 2008 bleknar i jämförelse med omfattningen av studieskulderna. De hårdast arbetande bland oss axlar 1,2 biljoner i studieskulder, konstaterade Israel.

Den amerikanska drömmen allt svårare att förverkliga

Många har bilden av USA som landet där alla kan bli sin egen lyckas smed, ”The American Dream”. Men det är allt svårare att göra en klassresa i USA. För de fattiga har collegestudier varit inkörsporten till medelklassen men en utbildning är inte längre en garant för ett välbetalt jobb.

- Många arbetsgivare kräver att man har arbetserfarenhet. Utöver en kandidatexamen. Och konkurrensen är hård. Det finns inga garantier att man får ett jobb trots att man har examen, säger Ann Lo som jobbar som studiehandledare vid Brooklyn College.

- Det är överväldigande. Att ta ut något så fint som en examen men samtidigt vara skuldsatt över öronen. Det oroar mig något oerhört. Så som arbetsmarknaden ser ut så finns det inga garantier att jag blir anställd efter att jag utexaminerats, funderar psykologstudenten Kristina Brown.

Jobb vid sidan om studierna inte alltid nog

Jade Thomas har tre deltidsjobb men är ändå tvungen att ty sig till studielån.
Bildtext Jade Thomas extraknäcker som språklärare.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Precis som i Finland så jobbar många amerikanska studenter vid sidan om sina studier. Jade Thomas balanserar sitt liv mellan tre deltidsjobb och magisterstudier i konstvetenskaper. Hon drömmer om en karriär som konstnär men accepterar att det eventuellt inte är möjligt. En delorsak är de 40 000 dollar som hon redan har i studieskulder.

Hon hoppas att det i framtiden skall vara billigare att studera så att allt färre faller i lånefällan.

- De färgade är ofta låginkomsttagare. De har inte samma möjligheter att utbilda sig. Eller att få ett jobb. De är inte heller de som är beslutsfattare. Så de slås oftare ut. Det leder till stereotypier som: Om du är fattig så är du lat. Så är inte fallet. Systemet leder till att det är svårt att avancera.

Diskussion om artikeln