Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Försvarskurs ordnas för elever i Pargas svenska gymnasium

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Ole Bergen och Jorma Ake från Pargas reservofficerare
Bildtext I augusti ska faneden hållas första gången i Pargas. 850 beväringar med 3 000 släktingar väntas samlas på skolgården utanför PSG. Ole Bergen och Jorma Ake är initiativtagare också här.
Bild: Alexandra Granberg

Den 4–6 september i år ordnar Finlands försvarsutbildningsförening (MPK) för första gången en svenskspråkig säkerhetskurs för gymnasieelever i Pargas. Kursen har tidigare hållits för gymnasieelever på finska runtom i landet och på svenska främst i huvudstadsregionen.

Nu vill ordförande och viceordförande för Pargas reservofficerare Jorma Ake och Ole Bergen också ordna den för skärgårdsborna. Kursen leds av MPK men Bergen och Ake är initiativtagarna.

– Det här är ett fantastiskt tillfälle att lära sig mer om samhället omkring sig.

Via Pansio till Gyltö i Korpo

Kursen inleds fredagen den 4 september med föreläsningar i skolan. Sen åker eleverna till Pansio där de civila kläderna byts ut mot militärklädsel, och så tar en buss dem vidare till Gyltö. Där stannar de över helgen och kursen avslutas söndagen den 6 september. Det preliminära programmet innefattar allt från att sätta upp tält och ordna värme, till orientering och simning med torrdräkt.

När kursen i fjol ordnades på svenska i Syndalen var deltagarantalet över 200, och majoriteten av dem var flickor. Ole Bergen tror att gymnasieflickor är intresserade av att testa hur det kan vara i militären.

– Vi har hört att många har gått militärtjänsten efter den här kursen.

Sofie Gustafsson är en av de som är intresserade av att delta i kursen.

– Jag har själv tänkt gå militären så jag tror den kan vara en bra förberedelse, att få se lite hur det går till.

Flickor och pojkar kommer sova tillsammans i grupper. Bara bastuturerna är skilda.

"Taakse poistu!"

De drygt 40 eleverna i årskurs tre och två som ryms med leds alltså av försvarsutbildningen. Kursdeltagarna kommer klä sig i militärklädsel, och trots att kursen går på svenska går kommenderingen på finska – precis som i militären. Både Bergen och Ake är trots allt mycket noggranna med att betona att det inte är fråga om en militärkurs, utan en överlevnads- och säkerhetskurs som bara ordnas av försvarsutbildningen.

– Vi talar om allmän säkerhet: brand, polis, gränsbevakning, att klara sig i naturen och att samspela med olika myndigheter. Överlevnadsstrategier kommer vara huvudtema. I och med att militären har huvudansvaret för många spaningar där människor tappat bort sig lär man sig också bete sig tillsammans med militären, säger Bergen.

Finland deltar i den Nato- och USA-ledda militärövningen på Östersjön som i år är mer omfattande än tidigare år.

– Den här kursen har absolut inget med den saken att göra. Den har inget att göra med världens säkerhetssituation utan det här är riktigt en kurs för att ungdomar ska klara olika situationer. Kurserna har hållit på i tio år redan på olika håll runtom i landet. Vi vill också poängtera att det nu blir skärgårdsbetonat där man beaktar skärgårdsförhållanden.

Kursen väntas blir mycket populär

För eleverna i PSG ersätter kursen en gymnastikkurs i överlevnad och säkerhet som brukar hållas i Airisto. Rektor Annika Gustafsson ser fram emot det nya samarbetet.

– Jag tror många kommer vilja åka, det kanske till och med blir lottdragning om platserna.

Intresseanmälningar tas emot idag på måndag. Kursplatserna går i första hand till de som börjar trean, och i andra hand till de som börjar tvåan i gymnasiet. En tjugolapp får man betala som ersättning för maten.

Text: Alexandra Granberg