Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM:s bästa anfall satte defensiven först

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Taylor hall
Bild: EPA/ARMANDO BABANI

Att Kanada kan göra massvis med mål visste vi. Nu vet vi också att Lönnlöven kan spela smart försvarsspel. VM:s största favorit går från klarhet till klarhet.

I VM:s poängliga finns numera kanadensare på placeringarna 1–3. Men efter semifinalsegern mot Tjeckien med 2–0 var det lagets målvakt Mike Smith som fick de största hyllningarna.

– När man har en målvakt som ”Smithy” och han spelar som han gjorde i dag, då är det en enorm bonus för laget, säger Taylor Hall som satte 1–0-målet.

– Han gjorde ett par väldigt bra räddningar i starten och att vi sedan gjorde första målet var stort, säger Hall till Yle Sporten i Prag.

Redde ut storm i starten

Och Edmonton-anfallaren var på det klara med att semifinalen var Kanadas svåraste uppgift hittills i VM.

– Det var en tuff match för oss. Vi visste att de skulle spela bra inför hemmapubliken. Vi redde ut ett par riktiga stormar i starten, de kom ut väldigt hårt, säger Hall efter Kanadas nionde seger på lika många matcher.

– Vi har inte satts på prov på några matcher och vi funderade alla över hur vi skulle klara av det men jag tycker att vi gjorde ett väldigt bra jobb, konstaterar Hall.

Klart målsnålast hittills

Semifinalen mot Tjeckien var den första i VM där Kanada gjorde färre än fyra mål. I de tidigare matcherna mot turneringens kvartfinallag har Kanada gjort ofattbara sju mål i snitt.

Men att det blev magrare utdelning framåt är inget som stör. Tvärtom.

– Vi pratade om att vi inte alltid kan anfalla oss till segrar, man måste kunna försvara sig till segrar också, säger Jason Spezza som gjorde Kanadas 2–0-mål och befäste sin första plats i poängligan.

– Efter att vi gjorde de två första målen kunde vi dra oss tillbaka och försvara. Vissa kvällar vinner man med 1–0 eller 2–0, andra kvällar med 6–3 eller 6–4. Det är det vackra med vårt lag, att vi förstår det, vi vet att varje match är unik, säger Spezza.