Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Östersjötumlaren fastnar lätt i fiskeredskap

Från 2015
Uppdaterad 17.05.2015 10:17.
Det finns åtminstone fyra underarter av tumlare. På bilden simmar en tumlare som blivit räddad efter att ha strandat.
Bildtext Det finns åtminstone fyra underarter av tumlare och en fullvuxen tumlare är cirka en och en halv meter lång. På bilden simmar en tumlare som blivit räddad efter att ha strandat.
Bild: EPA/SANDER KONING

Tumlaren är en sällsynt syn i finska vatten och beståndet i Östersjön uppskattas vara cirka 450. Nu inleds en kampanj för att samla in observationer om östersjötumlaren.

Tumlaren hör till en av världens minsta tandvalar och har blivit namngiven efter sitt rullande, eller tumlande, sätt att simma.

Miljöministeriet, WWF Finland och andra organisationer inleder idag en kampanj för att samla in observationer om den extremt utrotningshotade östersjötumlaren.

– Alla observationer är väldigt viktiga, eftersom vi på grund av dem får värdefull information om tumlarens förekomst på vårt havsområde, berättar tjänsteman Penina Blankett från miljöministeriet.

Tumlaren har funnits i finska vatten i tusentals år och ännu i början av 1900-talet hade Östersjön ett tumlarbestånd på cirka 10 000 individer, men populationen började snabbt avta i mitten av 1900-talet.

Tumlare.
Bildtext Tumlare lever i små flockar eller ensamma och gillar inte sällskapet av andra tandvalar, i motsats till exempelvis delfiner.
Bild: Kai Mattsson

Under 1940-talets kalla vintrar frös hela Östersjön till is vilket var ett hårt slag mot tumlarbeståndet som inte återhämtat sig efter det. Orsakerna till att stammen inte ökat tros vara att tumlarna lätt fastnar i fiskeredskap och drunknar.

Även miljögifter, ljudföroreningar, en ökad båttrafik och allt färre livsmiljöer som lämpar sig för tumlaren är hot mot arten.

Efter att man år 2001 börjat samla in observationer om Östersjötumlaren har man fått in cirka 70 tumlarobsevationer om cirka 120 individer.

Största delen av observationerna har gjorts på Skärgårdshavet. Cirka 450 tumlare uppskattas leva i Östersjön, men de förökar sig inte i finska vatten.

Kännetecken på tumlaren är bland annat en trekantig ryggfena, rund form och det rullande sättet att simma.

Den internationella tumlardagen är den 17 maj.