Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Cannabisförbud ifrågasätts i Tyskland

Från 2015
Uppdaterad 18.05.2015 11:20.
Bild: Polisens bild

Legalisera eller inte? I Tyskland har debatten kring cannabis tagit ny fart. Allt fler röster höjs nu för att cannabis borde legaliseras, om inte annat så för att staten ska får mer kontroll och mer skattepengar. Nu presenteras ett nytt initiativ från lite oväntat håll.

Inom den tyska cannabislobbyn har man redan länge fört fram att cannabisförbudet framför allt gagnar den organiserade brottsligheten. Nu verkar det som om man har börjat få allt fler politiker på sin sida.

– Vi måste fråga oss om vi vill att kriminella också i framtiden kontrollerar en marknad som är värd miljarder. Samtidigt anser många experter inom ekonomi och straffrätt att förbudet inte fungerar, säger förbundsdagsledamoten Dieter Janecek från de gröna i en intervju för det tyska rundradiobolaget ARD.

Pengar för staten

I ett nytt initiativ får Janecek uppbackning från oväntat håll, från kristdemokraternas talesman i ekonomifrågor Joachim Pfeiffer. Han talar gärna om de två skattemiljarder staten årligen går miste om.

– Dessutom sätter vi nu ner ytterligare två miljarder på att bekämpa brottsligheten. Med de här sammanlagt fyra miljarderna kunde man finansiera ett betydligt bättre drogförebyggande arbete än nu, säger Pfeiffer.

Att man på olika håll runtom i världen har gått in för legalisering av cannabis har också satt fart på den tyska debatten. Traditionellt har det främst varit de gröna som har talat för en avkriminalisering. Tanken stöds också av vänsterpartiet die Linke.

”Alkohol och tobak mer än nog”

I mars lade de gröna fram ett lagförslag där det bland annat heter att över 18-åringar ska få inneha upp till 30 gram cannabis och att all handel med cannabisprodukter ska skötas av specialaffärer.

– Kriminaliseringen har inte fungerat, säger partiledaren Cem Özdemir och han räknar med en legalisering senast år 2017.

Men det finns vissa hinder på vägen. En majoritet av förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater är fortsättningsvis emot en legalisering. Också regeringens ombud för drogpolitik Marlene Mortler skjuter ner de nya initiativen. Enligt henne behöver man inga ytterligare legala droger.

– Vi har tillräckligt mycket problem med alkohol och tobak, säger Mortler till tidningen Passauer Neue Presse.

Många frågar sig ändå hur fungerande den nuvarande politiken egentligen är. Siffror hämtade från regeringsombudets webbplats visar nämligen att nästan 40 procent av de 18 till 25-åriga tyskarna har provat på cannabis minst en gång i sitt liv.