Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Adress vill göra mellanskarven till jaktbart vilt

Från 2015
Uppdaterad 17.05.2015 15:21.
Mellanskarv i Kantlax
Bildtext Mellanskarv i Kantlax, arkivbild.
Bild: Markus Nyholm

En namninsamling som vill göra mellanskarven till ett jaktbart vilt har startat på adressit.com. Enligt adressen finns det många välmotiverade grunder för att börja jaga mellanskarven. Jaktchef Stefan Pellas håller med.

- Man förstår att många börjar ha nog av skarven och villa få den överförd till en viltart, säger Pellas som är jaktchef på Finlands viltcentral i kustösterbotten.

Stefan Pellas, jaktchef vid Finlands viltcentral Kust-Österbotten
Bildtext Stefan Pellas
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

Enligt adressen har skarven förökat sig kraftigt de senaste åren och i och med det förorsakar den mycket skada på miljön i skärgården. Bland annat bidrar den med sin avföring till övergödningen av havet står det i adressen.

Adressen tar också ställning till att vissa and- och hönsfåglar som det finns betydligt färre av får jagas medan mellanskarven är fridlyst.

Jaktchef Stefan Pellas tror att mellanskarven skulle tåla jakt. Han tror att den kunde jagas som andra sjöfåglar.

- Den skulle nog tåla en avskjutning och man jagar den i flera andra länder i Europa. Den är på inget vis utrotningshotad i Finland som det ser ut för tillfället, säger Pellas.

Från havets råtta till delikat fågel

I Sverige och på Åland har skarven jagats redan länge. Pellas tror också att jägarna vid kusten snabbt skulle lära sig hur man bäst jagar mellanskarv eftersom kontakterna till Sverige och Åland är goda. Pellas tycker också att mellanskarven är en delikat fågel.

- Jag har smakat på den i Sverige och det har varit riktigt gott. Att den inte skulle gå att äta tror jag inte på, säger Pellas.

Pellas tror att jakt på mellanskarven dessutom kunde ge den en högre status.

- Man skulle värdesätta den på ett annat sätt i stället för att ha den som havets råtta som ingen tycker om. Alla viltarterna är högt värderade i Finland och ingen vill utrota en enda viltart heller. Snarare mår viltarterna bra. Vi följer noga med dem och gör inventeringar. Skarven skulle få ett bättre rykte än vad den har i dag, säger Pellas.

På söndag eftermiddag hade drygt 2000 personer skrivit på adressen.