Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Experter: Finland drar inte nytta av exportuppsvinget

Från 2015
Uppdaterad 18.05.2015 16:15.
Borgs och Vartiainens framtidsrapport presenteras
Bild: yle

Finlands ekonomi växer långsamt trots att exportmarknaden småningom återhämtar sig. Finland har inte lyckats dra nytta av den tillväxt som landets handelspartners har gjort, vilket ökar pressen på den kommande regeringens konkurrenspolitik.

Enligt ekonomiexperter måste regeringen jobba hårt för att rädda Finlands ekonomi.

- Allt pekar på att Finland inte kan dra nytta av konjunkturuppgången på samma sätt som tidigare. Situationen är sämre än vanligt och till och med svagare än i eurozonen i genomsnitt, säger OP-Gruppens chefsekonom Reijo Heiskanen.

Problemet är att finländska produkter inte har tillräckligt stor åtgång. Exporten till Tyskland och USA går bra, men de viktiga handelsländerna Ryssland och Sverige släpar efter på grund av valutakurserna.

- Kronan har försvagats ännu mer än euron, vilket betyder bättre konkurrenskraft för de svenska företagen. Den finländska exporten till Ryssland har inte utvecklats som man hoppats på på grund av den svaga rubeln. Dessutom har de finländska företagen dålig konkurrenskraft, säger Pasi Holm, vd vid Pellervo ekonomiska forskning.

Finland har inte råd att förlita sig på att uppsvinget i handelsländerna håller i sig.

- Nu kan vi inte luta oss tillbaka och vänta, för det finns inga garantier på att situationen blir bättre. Det kan hända att det går neråt igen efter den nu pågående konjunkturuppgången. Vi kan absolut inte räkna med någon överraskningstillväxt just nu, säger Heiskanen.

Ekonomin har ändå sett små ljusglimtar. I mars fick industrin klart fler beställningar än under samma tid i fjol inom alla huvudbranscher.

Antti Koistinen / Yle Uutiset