Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eldupphör i Jemen slut - saudierna återupptog flygattackerna

Uppdaterad 18.05.2015 09:37.
Houthirebeller i den jemenitiska staden Aden den 14 maj 2015.
Bildtext Houthirebeller i staden Aden den 14 maj.

I Jemen har det fem dagar långa humanitära eldupphöret löpt ut utan besked om förlängning. Den saudiledda koalitionen återupptog genast flygattackerna mot Houthirebellerna.

Den saudiledda koalitionen återupptog flygattackerna mot Houthirebellerna bara några timmar efter att det fem dagar långa eldupphöret löpte ut.

Nattens attacker riktades mot presidentpalatset som Houthirebellerna har intagit, och mot flygplatsen och andra rebellfästen i hamnstaden Aden i södra Jemen, uppger militärkällor.

Koalitionen har bombat Houthirebeller sedan mars. Västländerna anklagar shiamuslimska Iran för att stöda rebellerna, vilket landet ändå själv tillbakavisar.

Fredssamtal i Saudiarabien

Tidigare på söndagen inleddes samtal i Saudiarabien mellan jemenitiska politiker och stamledare, men utan Houthirebellerna. De protesterar dels mot samtalens huvudsyfte - att återinsätta den avsatte presidenten Abd Rabbu Mansur Hadi - och dels mot att samtalen äger rum i Saudiarabien. Houthiernas frånvaro tyder på att dialogen knappast leder till ett slut på konflikten.

Målet med samtalen är att få eldupphöret förlängt. FN försöker också få till stånd fredssamtal i Genève.

Jemens regering som är i exil har uttryckt sitt stöd för förlängt eldupphör.

- Eldupphöret måste fortsätta i längden, inte bara i några dagar, men allt beror på markoperationen, sade Jemens vice president Khaled Bahah i Saudiarabiens huvudstad Riyadh.

Konflikten i Jemen har skördat över 1 400 dödsoffer sedan mars, uppger FN. Det fattiga landet drabbas av brist på mat, vatten, mediciner och el på grund av den blockad som Saudiarabien har infört. Uppemot 300 000 människor har flytt sina hem.

Tack vare eldupphöret har hjälporganisationer fått fram mediciner och andra förnödenheter till de krigshärjade områdena under veckoslutet.