Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

The Painkiller vs. Iron Man

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 12:40.
Painkiller mot Iron Man

Av alla stora frågor som gäckar den moderna vetenskapen är det framför allt en som får forskarna att slita sig i håret av desperation. Inte “vad fanns före Big Bang”. Den löste man i ett tidigt skede: Keith Richards.

Nej, jag talar om den ultimata, hittills hypotetiska styrkemätningen mellan två kosmiska urkrafter. Vem skulle vinna i en fight mellan Judas Priests Painkiller och Black Sabbaths Iron Man?

Vid första anblicken tycks oddsen tala för Painkiller. Han är ju trots allt

Faster than a bullet
Terrifying scream
Enraged and full of anger
He's half man and half machine

För att inte tala om att han

Rides the metal monster
Breathing smoke and fire

Ojämn match

Painkiller är onekligen en respektingivande motståndare. Hans bepansrade Harley Davidson Shovelhead och hans övriga “battle specs” får till och med den mest luttrade Pentagongeneral att dregla av avund.

Om Iron Man vet vi betydligt mindre. Han beskrivs med mycket vaga, sparsamma termer, och frågetecknen är många.

Has he lost his mind?
Can he see or is he blind?
Can he walk at all,
Or if he moves will he fall?

Som vi ser så ifrågasätts hans taktiska, för att inte säga hans kognitiva förmågor och hans rörlighet verkar det inte vara bättre ställt med. Detta medan vi vet om Painkiller att han är

Faster than a laser bullet
Louder than an atom bomb

Superkrigaren

Painkiller har inte bara flygförmågan på sin sida, han rör sig också obehindrat till lands, där han har fördelen av att kunna köra sin motorcykel fortare än alla andra.

Wings of steel painkiller
Deadly wheels painkiller

Iron Man å sin sida tycks hämmas av sin tunga, stela kropp och sin klumpiga utstyrsel. Hans huvudsakliga taktik då det gäller ordinära mänskliga motståndare är att skrämma dem till underkastelse.

Heavy boots of lead
Fills his victims full of dread

Men Painkiller är inte imponerad och låter sig inte luras. Han drivs dessutom av sin rättfärdighet; han har folkets mandat på sin sida, han fullföljer ett uppdrag, medan Iron Mans närvaro är oönskad. Han har den allmänna opinionen emot sig, han är persona non grata.

Nobody wants him
They just turn their heads

Akilleshälen

Med andra ord, det mesta tycks tala för Painkiller i den här matchen. Han har styrkan och snabbheten på sin sida. För att inte tala om en skräckinjagande termonukleär kapacitet, hans motorcykel är bestyckad med vätebomber som gör honom

Brighter than a thousand suns

Men frågan är att räcker ens det här? Iron Man har nämligen en viktig, kanske avgörande fördel. Painkiller är, som vi redan konstaterade "half man and half machine", till hälften människa, medan Iron Man saknar den akilleshälen, han består till 100% av järn, eller snarare stål.

He was turned to steel
In the great magnetic field

Painkillers cyborgkropp har alltså en sårbar mänsklig kärna av kött och blod. Och denna uppenbara svaghet kan mycket väl fälla avgöra avgörandet till Iron Mans fördel.

Stjärndödaren

Painkiller må ha vätefusionen i sin arsenal, men Iron Man består av rent järn, grundämnet som innebär döden för till och med självaste stjärnorna som inuti sina kärnor skapar grundämnen i en process som kallas nukleosyntes, där lättare grundämnen slås samman till tyngre.

Men inte ens en supergigantisk sol klarar av att fusionera järn; när allt lättare bränsle är slut och dess hjärta fylls av järn, då återstår för stjärnan bara döden i form av en supernova som under en kort stund skiner klarare än en hel galax. Det är kanske just detta som textraden "brighter than a thousand suns" hänvisar till. Painkillers död i händerna på Iron Man.

Iron Man är varken kvick i vändningarna eller beväpnad med kärnvapen, men han behöver inte vara det. Han har inte bråttom, han kan bida sin tid och vänta ut Painkillers heta raseri.

Och som om inte det här vore nog så finns det också skäl att anta att Iron Man har ytterligare ett äss i rockärmen: förmågan att resa i tiden.

Where he traveled time
For the future of mankind

Nådastöten

Iron Man kan alltså avgöra striden i lugn och ro innan den ens börjar. Han behöver bara resa tillbaka till tiden strax efter att Painkiller föddes/konstruerades och hoppa jämfota på Painkillers barnvagn med sina tunga blystövlar. Och så var det med den saken.

Med andra ord, en fight mellan Judas Priests Painkiller och Black Sabbaths Iron Man skulle alltså med överväldigande sannolikhet vinnas av - Iron Man.

Metallväktarna