Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kerry i Sydkorea, fördömer Nordkorea i skarpa ordalag

USAs utrikesminister John Kerry har fördömt Nordkorea i skarpa ordalag under sitt pågående besök i Sydkorea.

Kerry sade bland annat att den Nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns styre är "en av av de gräsligaste i världen" och att avrättningarna av Kims nära medarbetare är "groteska".

Det faktum att Nordkorea nyligen testade en ballistisk ubåtsmissil är enligt Kerry ett tecken på att landet inte är nära att gå med på kärnvapennedrustning såsom omvärlden kräver.

-I stället fortsätter det att utveckla kärnvapen och ballistiska missiler, det fortsätter att bryta löften och med sina hotelser , sade Kerry.

-Därför är det viktigt att vi ökar det internationella trycket så att Nordkorea ändrar sitt beteende, tillade Kerry.

Utvecklar ballistiska ubåtsmissiler trots FNs förbud

Nordkorea meddelade för en vecka sedan att man hade utfört ett lyckat test av en ballistisk missil som avfyrades från en ubåt.

FN har uttryckligen förbjudit Nordkorea från att testa och utveckla ballistiska missiler, som Nordkorea kunde avfyra från ubåtar långt bortom landets gränser.

Ballistiska missiler styrs endast under avfyrningsfasen i motsats till kryssningsrobotar som kan styras under största delen av färden till sitt mål.

Sydkoreas underrättelsetjänst hävdade förra veckan att Nordkoreas försvarsminister Hyon Jong -Chol hade avrättats offentligt med en luftvärnskanon.

Uppgifterna har inte bekräftats men försvarsministern har inte heller setts i offentligheten sedan nyheten om avrättningen.

USA redo att återuppta nedrustningssamtal

USA har sagt sig vara redo att återuppta förhandlingar om Nordkoreas kärnvapen, men Kerry sade i Sydkorea att Nordkorea först måste visa en genuin vilja att begränsa sitt kärnvapenprogram.

De internationella sexpartsförhandlingarna om Nordkorea avslutades utan resultat år 2008 och Nordkorea har därefter utfört kärnvapentest år 2009 och 2013.

USA och Nordkorea undertecknade aldrig ett officiellt fredsavtal efter Koreakriget år 1953 och USA har fortfarande över 30 000 soldater stationerade i Sydkorea.