Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Sockrade läskedrycker risk för hjärtat

Från 2015
Uppdaterad 18.05.2015 15:18.
Läskedrycksfabrik

Läskedrycker och safter med tillsatt socker kan enligt en färsk undersökning öka risken för hjärtsjukdomar på bara några veckor. Tillsatt socker inverkar i synnerhet på kolesterolhalterna, visar en färsk amerikansk undersökning.

Resultaten baserar sig på ett test, där 85 vuxna personer drack sockrade drycker dagligen under två veckors tid.

Jämförelsegruppens drycker sötades konstgjort med aspartam och de andra gruppernas med fruktos-glukossirap (HFCS), från vilka man fick 10, 18 eller 25 procent av det dagliga energi-intaget. Med tanke på hälsan skulle det vara bra att sockret skulle ligga under 10 procent av det dagliga energi-intaget.

Undersökningen visade, att jämfört med de mätningar som gjordes innan den två veckor långa sockerdryckskuren, så inverkade de sockrade dryckerna på fettvärdena i deltagarnas blod och sambanden förstärktes ju mer mer socker deltagarna intog via sina drycker.

I synnerhet triglycerid - och LDL-halterna blev större och det här observerades i mätningarna före måltiden och efter fasta. Också halterna av apolipoprotein, som tyder på hjärtrisker ökade. Likaså ökade utsöndringen av urinsyra.

Den nya forskningens resultat stärker tidigare bevis för att drycker och maträtter som innehåller tillsatt socker är skadliga och deras andel i uppkomsten av möjliga hjärt- och kärlsjukdomar. I tidigare undersökningar har en riklig konsumtion av livsmedel med tillsatt socker också kopplats samman med dödsfall relaterade till hjärtsjukdomar.

Undersökningen publicerades i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition.