Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bootleg-shopping i Tokyo

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 12:39.
Försöljare och autografer i musik-dvd affär i Tokyo
Bildtext Junko visar Airs-butikens celebra autografsamling
Bild: Lasse Grönroos / Svenska Yle

Jimmy Page poserar glatt på bilden med försäljaren Junko i butiken Airs Music dvd. Airs är helt specialiserad på bootleg-dvd:n och affären är väldigt svår att hitta. Jag går förbi den tre-fyra gånger på gatan utrustad med karta och gps på min tablett innan jag får syn på en liten skylt på väggen där butikens namn står gömd bland en massa andra affärers namn.

Back trip records
Bildtext Back Trip Records var inte lätt att hitta
Bild: Lasse Grönroos / Svenska Yle

Liksom många andra skivaffärer i Shinjuku i Tokyo så finns det ingen stor paraddörr mot gatan utan man måste lista ut ungefär var butiken finns för att sedan ta en hiss upp till tredje, femte eller kanske sjunde våningen i huset till en oansenlig korridor och sedan där öppna en anonym dörr med en liten lapp på. Innanför dörren hittas en liten trång butik utan fönster, men med sådana skivdyrgripar som du inte hittar i Finland, eller kanske ens i hela västerländska världen.

Men priserna är ganska dyra. En skivaffär jag gick förbi var specialiserad enbart på The Beatles. Tyvärr hann jag inte gå in i den.

Bara musik-bootlegs på DVD

Airs är alltså en affär som bara säljer musik-dvd:n av olika kvalitet och pris. Letar du efter Circus Circus som var Blackie Lawless band före W.A.S.P. eller något av Guns n' Roses första gig från 1986, Kiss i Japan 2015 eller Mayhem live på 90-talet så är det här din butik. Ungefär halva butiken är hårdrock och resten fina grejer med t.ex. Rolling Stones, Babyshambles och Neil Young. För säkerhets skull tittar jag igenom de dvd:n jag köper i en dvd-spelare för att kolla bild- och ljudkvaliteten.

Det är hit alla utländska stjärnor kommer när de är på besök i Tokyo. Väggarna pryds av otaliga autografer och hälsningar av större eller mindre stjärnor. Jimmy Page, Sebastian Bach, Hanoi Rocks etc. etc. Jag diskuterar länge med Junko som är väldigt trevlig och visar sig vara ett stort Hanoi Rocks-fan.

Jag går ut med följande dvd:n:
Turbonegro: Rockpalast '98
Mötley Crüe: Tacoma '87
Ozzy Osbourne: Rock in Rio '85
Kiss: Detroit '92
Suede: Munich '93

Skivfynd i Tokyo
Bildtext Skivfynd
Bild: Lasse Grönroos / Svenska Yle

Rariteter

Den första skivaffären jag hittar har en stor reklamskylt på gatan men man måste gå upp ett par våningar. I Strange love records hittar jag flera Kiss-bootlegs på cd. Vinylaffärer hittar jag ganska dåligt av fast jag vet att det finns sådana också i Tokyo. Tiden räcker inte till för att hitta alla. Jag köper en Kiss-bootleg med gig från 1974 och 1975 och som bonus de väldigt sällsynta låtarna Mistake och Smoke. Ett kap! Bra ljudkvalitet på alla bootlegs jag köper.

Den stora skivaffärskedjan Disc Union är uppdelad i flera olika små butiker med olika inrikting i en annan del av staden. Avdelningarna finns också i flera våningar, t.ex. en har bara filmmusik på vinyl. Tyvärr är priserna litet för höga för mig.

Men nog skulle det ju vara coolt med Goblins soundtrack till filmen Suspiria. Eller varför inte Jaws på vinyl? En Disc Union har bara punk, en jazz, en skivspelare, en proggrock, en hårdrock o.s.v.

Skivafför i Tokyo
Bildtext Japansk skivaffär
Bild: Lasse Grönroos / Svenska Yle

Två skivor jag tummar på men inte har råd med är Metallicas “Live shit binge & purge”-låda samt Neil Youngs endast på vinyl utgivna liveskiva “Time fades away” som han själv hatar. De begär 50€ för den så jag får fortsätta leta efter den till ett billigare pris. I Paris trodde jag en gång att jag hittade den, men det visade sig att det var fel skiva i konvolutet så jag fick min 28€ tillbaka den gången...

Jag köper följande skivor i olika Disc Union-butiker:

Black Sabbath: Live in Asbury park 1976 (officiell ny liveskiva)
Megadeth: Live in Brazil 1991 (Rock in Rio 2)
Helix: Wild in the streets (LP)

I Disc Union-hårdrocksbutiken är Korpiklaani det första namnet som mitt öga fastnar på när jag stiger in. De har också gammal Beherit på vinyl. Ett par dagar senare i de röda lyktornas krogdistrikt Kabukicho tillbringar jag en blöt pubkväll med ett par japanska hårdrocksfans som älskar just Korpiklaani. Jag försöker introducera dem till bl.a. Turisas och Hanoi Rocks. De kollar omedelbart upp dem på YouTube på telefonen och det kommer fram att Nishikata och Anna har ett band tillsammans också.

Japanska rockfans på pub i Tokyo
Bildtext Anna och Nishikata diggar Korpiklaani
Bild: Lasse Grönroos / Svenska Yle

En riktigt svår butik att bonga från gatan är Shinjuku records. Igen med hissen upp till tredje våningen och in i en fönsterlös liten butik. Tanten bakom kassan ser ut som om hon skulle höra till frälsningsarmén och hon skrattar till när jag fotograferar Ace Frehleys autograf och hälsning på väggen.

I Shinjuku records köper jag:
Guns n' Roses: Live?! Like a suicide (vinyl)
Kiss: Cleveland 1976 (bootleg-cd)

Väl hemma i Finland kan jag bara med en tår i ögonvrån konstatera att det inte alls är samma sak att shoppa i Anttila Top Ten som att arbeta hårt för att hitta dessa fantastiska skivaffärer i Tokyo och göra obeskrivliga kap.

Och det bästa stuffet finns som bekant inte på Spotify.

Jag rekognoserade mig med hjälp av följande länkar:
Skivaffärer
Skivaffärer på kartan
Airs music dvd

Metallväktarna