Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mental träning hjälper när det stormar

Från 2015
Uppdaterad 18.05.2015 12:20.
Röntgenbild på en hjärna.
Bild: Ludovic Di Orio

Alla behöver träna sin mentala styrka. Mental träning handlar inte om krishantering, men om du är tränad blir inte topparna lika höga när det stormar och krisen slår till. Det säger Bengt Aspfors, som är utbildare inom mental träning.

I höst startar Folkhälsan en tvåårig utbildning i mental träning, både på Norrvalla i Vörå och Solvalla i Esbo. Tjugo elever tas in. Intresset har varit stort, men ännu finns det plats.

Det finns ett ökat behov att tränas mentalt. Inte bara inom idrotten, säger idrottsproducent Joakim Träskelin på Folkhälsan.

Joakim Träskelin är idrottsproducent på Folkhälsan utbildning
Bildtext Joakim Träskelin är idrottsproducent på Folkhälsan.
Bild: YLE/Sara Bergström

- För en idrottare är det en betydande del att klara av att prestera då det gäller, vissa behöver mer, andra mindre, men alla människor behöver mental styrka då det stormar som mest.

Utbildningen riktar sig till vem som helst. Gärna personer som arbetar med människor och vill vidareutbilda sig. Studierna tar upp grundläggande faktorer som attityder, självbild, självkänsla och motivation.

Ingen quick fix

Mental träning är ändå ingen quick fix, utan systematisk och långsiktig, säger Bengt Aspfors.

Bengt Aspfors.
Bildtext Bengt Aspfors utbildar mentala tränare.
Bild: Privat

- Även om det också finns metoder för mera situationsbaserade händelser, som till exempel en radiointervju, om du ska hålla tal, eller för en idrottare som står på startlinjen.

Då handlar det mycket om att sätta stopp för det inre bruset, som Aspfors kallar det.

Säg "stopp"

- När jag är nervös är jag min egen värsta fiende. En grej man kan göra är att säga "stopp" högt för att få de negativa tankegångarna att brytas. Då kan en del av nervositeten gå över.

Om det stormar i livet och man går igenom en kris - vad kan då en mental tränare ge som inte t ex en psykolog kan?

- Mental träning sysslar inte med krishantering, t ex sorgbearbetning, det hör till psykologens arbete. Mental träning handlar om friskvård och välmående.

- Däremot har jag sett i både eget och i elevers liv att långsiktig mental träning gör att topparna inte blir lika höga under en kris som de var innan man genomgick träningen. Det kan bli lättare att tackla och hantera kriser.

Mer information om utbildningen hittar du här.

Folkhälsan startar utbildning för mentala tränare

8:16