Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vem har vandaliserat Lovisas parkbänkar?

Från 2015
Vandaliserade parkbänkar i Lovisa.
Bildtext Trasiga parkbänkar i Lovisa.
Bild: Mia Heijnsbroek-Wirén

Parkbänkarna i Lovisa har blivit utsatta för ofog. Igen.

Det var en uppgiven Mia Heijnsbroek-Wirén som fotograferade parkbänkarna i Garnisonsparken i Lovisa. Hon lade ut fotografierna på Facebook på söndagen tillsammans med en kommentar där hon undrar om den vackra parken måste klara sig utan parkbänkar.

- Det är ju inte första gången något liknande händer, för ett par veckor sedan var ett par bänkar loss och en bänk hade till och med slängts ner i bäcken intill. Man blir bara så jätteledsen och frustrerad när sådant här händer, säger Heijnsbroek-Wirén när Yle Östnyland ringer upp.

Heijnsbroek-Wirén menar att det är tråkigt att månniskor inte får njuta av bänkarna då de blir förstörda på det här sättet, det handlar trots allt om gemensam egendom.

Kanske en uppfostrande diskussion kan hjälpa?

Hur man ska kunna förebygga något liknande i framtiden är svårt att säga, men Heijnsbroek-Wirén tror det kan vara bra att bygga upp rätt inställning redan från det att man är liten.

- Jag säger inte att det är barn eller ungdomar som ligger bakom just det här fallet, men jag tror det skulle vara bra att föra en diskussion redan med barn om sådant här. En helt allmän diskussion om det gemensamma ansvaret om sådant som tillhör staden, för jag skulle gärna använda stadens pengar till bättre saker än att reparera parkbänkar.

"Alla gör vi våra misstag"

Heijnsbroek-Wirén tar gärna till det gamla ordspråket att det tar en hel by, eller i det här fallet en hel stad, att uppfostra ett barn.

Om de skyldiga någonsin blir fast, så hoppas Heijnsbroek-Wirén att dådet ska få vettiga konsekvenser.

- Ett bra sätt är att de skyldiga själva är med och reparerar bänkarna. Då får de se vad de har gjort och vad det lett till. Det här har testats förr, och det har lett till helt bra stämning när vandaler har fixat skadan själva. Alla gör vi trots allt våra misstag.