Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland vet inget om gripna ryska soldater i Ukraina

Från 2015
Uppdaterad 18.05.2015 14:29.
Dmitri Peskov och Vladimir Putin.
Bildtext Dmitri Peskov och president Vladimir Putin.
Bild: EPA/ALEXEI DRUGINYN / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ryssland förnekar fortfarande att det skulle finnas ryska soldater i Ukraina, en dag efter att Ukrainas armé sade sig ha gripit två ryska soldater nära Luhansk.

Den ryska talesmannen Dmitri Peskov säger att frågor om ryska soldater i Ukraina inte ska ställas till den ryska presidentens kansli.

-Jag kan inte bekräfta det. Både vi och försvarsministeriet har många gånger sagt att det inte finns ryska soldater i Donbass, konstaterade Peskov idag med hänvisning till det område i östra Ukraina som kontrolleras av separatister.

Rysk soldat identifierar sig på band

En av de två ryska soldater som greps säger i ett videouttalande att han var medlem i en rysk spionageenhet som opererade nära den östukrainska staden Luhansk.

Soldaten säger på bandet att han är sergeant, från den ryska staden Togliatti och att han var medlem i en specialenhet som bestod av 14 män.

Soldaten som sägs heta Alexander Alexandrov, tillade att hans grup var på uppdrag för att observera läget nära frontlinjen mellan separatister och ukrainska styrkor.

-Vi upptäcktes och jag skottskadades i benet då jag försökte fly. Det fanns 14 medlemmar i gruppen. Vi har varit här fyra till fem dagar, säger mannen på bandet.

Kommer att åtalas för terrorism

Den ukrainska armén uppgav igår att de två ryska soldaterna greps efter en eldstrid nära Luhansk då en ukrainsk soldat dödades.

Oberoende källor har inte bekräftat bandets äkthet men om uppgifterna stämmer så skulle det stärka Ukrainas anklagelser om att det finns ett stort antal ryska soldater i östra Ukraina.

Myndigheter i Ukraina säger att soldaterna kommer att ställas inför rätta för terrorism eftersom de bär ett ansvar för den dödade ukrainska soldaten.

Över 80 ukrainska soldater har dödats sedan vapenvilan inleddes.

President Petro Porosjenko sa i ett tal den 6 maj, att Ryssland har koncentrerat 50 000 soldater vid den ukrainska gränsen och att separatisterna har 40 000 beväpnade män inom Ukraina.

Ukrainas armé meddelar samtidigt att två ukrainska soldater har dödats och fyra har skadats under det senaste dygnet i brott mot den rådande vapenvilan som man kom överens om i Minsk.

Enligt Ukraina har närmare 90 ukrainska soldater dödats sedan man undertecknade avtalet i Minsk i februari.