Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Youtube – de skakiga familjevideornas och barnstjärnornas hem

Från 2015
Uppdaterad 18.05.2015 16:23.
Bildtext Justin Bieber är en av de stjärnor som gjort genombrott via Youtube.

Tio år är en lång tid, i synnerhet på internet där fenomenen avlöser varandra i hisnande takt. Youtube är en av de sajter som klarat sig.

I dag är det tio år sedan den första betaversionen av sajten lanserades. Då var den bara öppen för en sluten grupp användare.

Vi minns tioåringen som kanaliserar ett brokigt flöde videor om allt från pedagogiska beskrivningar av hur man skalar en banan, musikvideor som format populärkulturen, allvarliga politiska ställningstaganden till skakiga snuttar från familjefester.

Allt började på zoo

Jawed Karim, en av grundarna, hade inte den blekaste aning om vilket världsomspännande fenomen som höll på att födas när han publicerade en skämtvideo om elefanter. ”Me at the zoo” laddades upp den 23.4.2005.

I dag laddas omkring trehundra timmar videomaterial upp på sajten varje minut.

Fenomenet Justin

Vem gissade att den lilla pojken i pottfrisyren som sjunger sin serenad på soffkanten skulle bli vår största popstjärna? Han är långt ifrån den enda: Youtube är den förlovade plattformen för aspirerande popstjärnor.

Ett liknande, om än småskaligare, fenomen är svenskfinlands Smoukahontas, alltså Sara Forsberg, som blev känd för sina språkvideor över en natt.

Youtube är ett ställe där vem som helst får försöka sig på att bli stjärna – och där vissa faktiskt lyckas.

Den kollektiva dansrörelsen

Ni må vara urleda på den, men av en orsak: Gangnam style som kom ut 2012 var den första videon som fick en miljard tittare – en milstolpe för sajten och ett bevis på dess genomslagskraft.

Engagerar massorna

Kony 2012 är ännu ett bevis på kanalens inflytande. Videon engagerade miljoner soffpotatisar i ett enormt – om än passivt – uppror mot gerillaledaren Joseph Kony.

Att se en video förändrar kanske inte världen, men tyder på hur en kanal som Youtube kan nå massor som kanske inte intresserar sig för de traditionella medierna.

Ett annat fall som engagerade världen är "ice bucket challenge", där diverse kända och okända personer hällde ett ämbar isvatten över sig och filmade detta för att samla in pengar för välgörenhet.