Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Magnus Silfvenius Öhman: Bra karl reder sig själv?

Från 2015
Magnus Silfvenius Öhman
Bildtext Magnus Silfvenius Öhman, programledare för Hjärtevänner.
Bild: Five Corners

Att jobba med Hjärtevänner har varit det yrkesmässigt mest givande och samtidigt svåraste jag gjort. Då det handlar om människors känslor måste man vara lyhörd och försiktig. Jag har lärt mig mer än jag någonsin kunde tro om kärleken, livet och om hur det är att bli äldre. Jag har också insett att traditionella könsroller sällan gör någonting gott.

En av de enskilt största utmaningarna i programmet har varit att hitta singelmän över sextiofem. Eller att hitta dem och dessutom övertyga dem om att delta i programmet. Jag har insett att det är lättare för kvinnor att vara sociala, att prova på nya saker, att skratta åt sig själv och att skapa nya sociala relationer. Den manliga normen är mycket strängare. En riktig man behöver inte hjälp, han testar helst inte nya hobbyn, maträtter och aktiviteter och han är livrädd för att misslyckas. En riktig man misslyckas nämligen aldrig.

Ni får ursäkta, jag raljerar och generaliserar lite. Men det kom som en överraskning för mig att äldre kvinnors liv ofta rymmer så mycket mer. Jag läste en bok där det stod att det är ovanligt för män över trettio att få nya vänner, medan kvinnor samlar på sig kompisar genom hela livet.

Det är givetvis inte männen som individer det är fel på, alla de jag träffat har varit generösa, vänliga och öppna människor, det handlar om samhällsnormer. Om hur pojkar redan som små lär sig att vara tuffa och hårdhudade, medan flickorna lär sig kommunicera och vara omhändertagande. Är man ”okvinnlig” eller ”omanlig” blir man lätt straffad genom att bli utesluten ur gruppen och genom att bära på en känsla av att inte passa in.

När jag ser på min femåriga son önskar jag att hans generation ska vara friare än min och generationerna före mig. Jag önskar att han ska våga misslyckas, att han ska våga skratta åt sig själv, att han ska få nya vänner så länge han lever och samtidigt behålla de gamla. I mitt drömscenario ska han ha precis samma sociala möjligheter som kvinnorna kring honom.

Jag hoppas att Hjärtevänner ska bryta andra normer än de kvinnliga och manliga. Att programmet ska visa att också andra än unga människor får synas på TV och att en förälskelse när i åttioårsåldern är precis lika stark som när man är tjugotvå. För oberoende ålder, utseende eller kön förtjänar vi alla att känna oss älskade.

Magnus Silfvenius Öhman

Mer om ämnet på Yle Arenan