Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ta en svängom via Kukerpalli och Fatihuusi

Från 2015
Uppdaterad 19.05.2015 07:44.
Rita Bergmans "Villa Wappu" är ett av objekten under Lovisa Historiska Hus.
Bildtext Man skulle inte kunna tro att Rita Bergmans "Villa Wappu" var fallfärdigt för bara ett år sedan.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Lovisa Historiska Hus (LHH) växer och förändras för varje år som går. Den här gången slår också de anrika lantgårdarna i Isnäs och arbetarbostäderna med skojiga namn i Strömfors bruk upp sina dörrar.

– I fjol firade Lovisa Historiska Hus sitt tioårsjubileum och därför tänkte vi ta det lite lugnare i år. Men det gick tvärtom, säger informatör Maria Schulgin.

Snarare växer evenemanget för varje år som går. I år sprider det sig ännu längre från kärncentrum då hem i Isnäs och Strömfors bruk också slår upp sina dörrar för besökare den 29 och 30 augusti.

Temat för i år är badortstiden i Lovisa. Det har anpassats enligt stadsmuseets utställning ”Badortstid i Lovisa – Den unge Jean Sibelius” som arrangeras i samband med Sibelius 150-årsjubileum.

Utöver de gamla husen har evenemanget Finlands största utbud på öppna trädgårdar och gårdsmiljöer.

"Intressant att se hurdana besökarna är"

Mia Aitokari.
Bildtext Mia Aitokari.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

De gamla arbetarbostäderna och Labby gård i Isnäs har deltagit i LHH förut men av olika skäl har det blivit en liten paus.

I år kan man besöka de historiska lantgårdarna där det numera idkas ekologisk odling: Lillmaris, Labby gård och Wildemans. Också den gamla skolan och ångmaskinsmuseet är öppna.

Wildemans är Pernås äldsta säteri med anor ända från 1300-talet. Mia Aitokari och hennes man har bott där i närmare tjugo år och odlar bland annat äpplen.

– Vi tänkte att vi öppnar vårt hus och hem för besökare, säger hon. Vi har egentligen haft ganska mycket sådant ändå men nu blir det då samlat under ett enda veckoslut.

– Det blir intressant att se hurdana människor som kommer. Överlag har jag bara hört gott om besökarna och hela evenemanget så jag antar att det väcker intresse.

Vill locka nya bobyggare till Isnäs

Positivt är att Isnäs kan bjuda på ett mångsidigt program under LHH. Då blir det lättare att locka besökare dit.

Det är annars också mycket på gång i Isnäs. Bland annat har byn fått en ny webbplats och i juni går evenemanget Öppna Byar av stapeln.

En renässans för byn alltså, men fler aktiva bybor behövs alltid.

– Jag marknadsför gärna den egna byn som en potentiell boningsort för vem som helst. Jag hoppas LHH lockar besökare som kan tänka sig flytta dit och bygga bo där, säger Aitokari.

Lät sig inte stoppas av lutande golv

Operasångare Rita Bergman.
Bildtext Rita Bergman spelar på flygeln i Villa Wappu för första gången.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Ett annat intressant objekt i andra ändan av Pernå, nämligen Kuggom, är operasångaren Rita Bergmans nyaste projekt Villa Wappu som hon skaffade i fjol somras.

Det gamla huset är det fjärde Bergman renoverar under LHH, men det femte i Pernå.

Hennes föregående projekt, nämligen att renovera ”Skrapis” i Lovisa, visade sig vara ett för stort projekt för bara en kvinna.

– Villa Wappu är ett annorlunda projekt, säger Maria Schulgin. När Rita meddelade att hon tar sig an huset skrek alla ”usch, dit kan du inte fara, det rasar snart samman”.

Därför såldes enbart tomten, men Bergman beslöt att huset inte ska rivas. Hon förälskade sig i de höga rummen, stockkonstruktionerna och kakelugnarna. Att huset lutar lite gör inte så mycket.

"Det här är mitt!"

Ett litet plock ur programmet

  • Expertseminarium på Kapellet: Föreläsningar med Panu Kaila om hur man bygger fuktiga utrymmen i gamla hus, Mia Grönstrand om byggnadsbeståndet under Sibelius tid och Eija Keckman om 1800- och 1900-talsträdgårdar och deras växter.
  • Auktionshuset Bukowskis värderar föremål i Aktias lokaler mellan klockan 11 och 15 på lördagen.
  • Familjevenemang vid idrottshallen klockan 14 till 17 på lördagen. Också Mumintrollet uppträder.
  • Man kan fynda antikmarknaden, samlarmässan och gårdsloppmarknaderna.
  • I Strömfors bruk erbjuds guidade rundvandringar och smidesuppvisningar.
  • Musik på olika håll i staden. Mer information om det ges senare.
  • Kymen Automobiilikerho visar upp gamla museibilar på Drottninggatan och vid Kapellet på lördagen.

Ett knappt år senare börjar huset redan vara i sådant skick att man kan bo där, fast mycket jobb ännu återstår.

Under LHH får man ta sig en titt på vad Bergman åstadkommit hittills. En har mellanvägg fått ge vika och ytorna målats vita. Nu strömmar ljuset in från alla fönster.

– Jag tänkte redan flytta till Tyskland eftersom mina barn bor där. Men sedan fick jag kantorsvikariat i Finland och hittade det här stället. Genast jag steg över tröskeln visste jag att det här huset var mitt.

Villa Wappu fick sitt namn efter Bergmans mamma redan i fjol. Den här sommaren ska det bland annat bli hemmakonserter och konstutställningar i det nyrenoverade huset.

Bruket är ett av Finlands vackraste platser

I Strömfors bruk har man bara haft enstaka objekt förut, men också där är utbudet mer digert i år. Bland annat kan man besöka 1700-talets arbetarbostäder.

Eldsjälen bakom brukets närvaro under evenemanget är Jaakko Salmi. Han har bott i ett 1800-talshus i bruket i tre år nu och har redan en längre tid funderat på att öppna sina dörrar för besökare under LHH.

– Bruket charmade mig från första stunden. Det är en av Finlands vackraste platser och jag hoppas att fler Lovisabor skulle hitta ut dit.

I fjol gick han med i föreningen Vireä Strömfors som försöker hålla bruksområdet levande. Hösten gick åt till att försöka övertala grannarna att komma med i LHH.

Det gav utdelning – som det ser ut kommer fem eller sex hem att delta, och fler kan vara på kommande.

Husen är värda ett besök, om inte annars så på grund av de skojiga namnen: Kukerpalli, Armonlinna som också kallas Lutikkalinna (Vägglusslottet) och Fatihuusi.

"Sup in den unika stämningen"

Projektchef Ann-Britt Felin-Aalto från Lovisa Historiska Hus.
Bildtext Ann-Britt Felin-Aalto.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Projektchef Ann-Britt Felin-Aalto vid Föreningen Lovisa Historiska Hus rf rekommenderar att man besöker de historiska husen om man inte gjort det tidigare.

– Men det som folk älskar är stämningen och bara att flanera omkring. Vi kommer att ha en hel massa loppmarknader, utomhuscaféer och småbarn som säljer saker på de egna gårdarna, säger hon.

– Det är så mycket som sker att man egentligen inte behöver välja ett visst program, utan redan att insupa den unika stämningen är något som ligger mitt hjärta nära.

Lovisa Historiska Hus går av stapeln lördagen den 29 augusti och söndagen den 30 augusti. Mer information finns på evenemangets webbplats.