Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tufft för högutbildade att hitta jobb

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Arbets- och näringsbyrån i Åbo
Bildtext Högutbildade får hjälp hur man ska söka arbete och komma in på arbetsmarknaden.
Bild: Yle/Nora Engström

Den här veckan ordnas det rekryteringsverkstäder riktade till studerande och nyutexaminerade vid högskolorna i Åbo. Representanter för över 20 organisationer ordnar verkstäder för studerande för att hjälpa dem på vägen till ett arbete.

På programmet finns bland annat rekryteringstillfällen, tips för arbetsintervjuer, CV-hjälp, föreläsningar om arbetsmarknadsläget för akademiskt utbildade, företagsvägledning och möjlighet att träffa akademiskt utbildade som gjort olika slags kärriärsval.

Under den första dagen ordnades en fullsatt verkstad kring möjligheterna att hitta arbete utomlands.

Arbets- och näringsbyråns EURES-rådgivare Tomi Puranen berättar att finländska ingenjörer och sjukvårdspersonal är eftertraktade på olika håll i Europa. De som behärskar språket och känner kulturen i ett land har mycket goda möjligheter att få arbete, bedömer Puranen.

- Är man mellan 18 och 35 år, går det också att ansöka om stödpengar för att åka på arbetsintervju eller om flyttpengar.

Det gäller att ta initiativ

Arbetsmarknaden för nyutexaminerade kan verka svår, berättar Henrik Josefsson på arbets- och näringsbyrån, men den är inte omöjlig, tillägger han. Man ska inte heller fästa sig vid de dystra tidningsrubrikerna, utan modigt söka jobb.

- Det gäller att hålla sig framme och ta kontakt med olika arbetsgivare.

Dessutom gäller det att verkligen finslipa sin CV och arbetsansökan, så att man skiljer sig ur mängden.

- Det gäller också att se till att du har den bästa möjliga kunskapen om hur du skriver den bästa ansökan och CV, det är ett visitkort.

Och i den processen gäller det att försöka förstå vad det är som prioriteras, vilket kan variera från arbetsgivare till arbetsgivare. Det kan vara "den rätta personen", någon som har en specifik egenskap, eller ett specifikt tekniskt kunnande.

Inte bara unga akademiker arbetslösa

Evenemanget om arbetsmöjligheter i Europa på måndag förmiddag är fullt. Och nästan lite överraskande, är majoriteten av de som sitter i publiken över 35-åringar, det vill säga äldre än den tänkta målgruppen. Det är inte bara unga akademiker som har svårt att hitta arbete i dag.

- Det skulle gärna få finnas liknande sysselsättningsevenemang också för äldre akademiker, säger en anonym äldre dam som kommit till evenemanget. Det är synd att så mycket av de stöd som finns riktas till de unga, då det finns äldre som också kunde tänkas ha nytta av dem. Är man över 40 är det redan svårt att få jobb, det har jag märkt fortsätter hon.

Hon får medhåll av en annan lite yngre kvinna, med en universitetsutbildning i ekonomi i bagaget, som sökt jobb i två år.

- Det är svårt då många av jobben inom marknadsföring går via större rekryteringsbyråer. Det kommer in hundratals ansökningar, och då är det lätt att sålla bort de som är över 40. Så verkar det i alla fall då jag har pratat med andra kvinnor i samma situation.

Bägge två är oroade över framtiden.

- Hur ska det gå ihop med förhoppningarna om att förlänga arbetskarriärerna då en person som fyllt fyrtio redan anses vara för gammal frågar sig bägge två?

"Ge inte upp"

Här gäller det att inte ge upp, säger Henrik Josefsson.

- Många äldre har värdefull erfarenhet som yngre sökande saknar.

Också Josefsson har stött på arbetsgivare som föredrar yngre kandidater, men det här tycker han man ska strunta i och söka i alla fall.

- Visst är det här sådant vi hör om. Det kan vara en inställning från arbetsgivarens sida, och det är en väldigt svår sak att påverka. Det enda som man egentligen kan göra är att strunta i det och skriva en otroligt bra ansökan och visa att det här mervärdet får ni om ni anställer mig.