Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotusentals visade sitt stöd för Makedoniens premiärminister

Uppdaterad 19.05.2015 08:01.
Programmet är inte längre tillgängligt

Tiotusentals mänskor deltog på måndag kväll i en demonstration som hade sammankallats av den omstridde konservativa premiärministern Nikola Gruevski.

Demonstrationen i huvudstaden Skopje var ett svar på de massiva oppositionsprotesterna i söndags mot Gruevski som anklagas för korruption och maktmissbruk.

- Vårt budskap till dem är att att vi inte backar. De som kräver min avgång har inte folkets stöd, sade Gruevski inför sina anhängare som hade samlats i huvudstaden Skopje.

Samtidigt fortsätter oppositionsprotesten utanför regeringsbyggnaden i huvudstaden där ett tusental aktivister har byggt upp ett tältläger.

Gruevski misstänks för omfattande avlyssning

Oppositionen leds av socialdemokraternas ledare Zoran Zaev. Han kräver att Gruevski avgår bl.a på grund av avslöjanden om omfattande hemlig avlyssning som ska ha utförts på premiärministerns order.

Zaev säger att regeringen avlyssnade 20 000 mänskor - både anhängare och motståndare - och han har publicerat band som stöder hans påståenden.

Gruevski medger att rösterna på banden där man talar om korruption och valfusk är äkta, men han anklagar utländska makter för avlyssningen och Zaev för att tjäna utländska intressen.

- Den mannen blir aldrig premiärminister. Makedonien behöver inte en sådan politisk ledning som tjänar en utländsk underrättelsetjänst, sade Gruevski igår.

Etniska motsättningar förvärrar krisen

Den kanske värsta politiska krisen i landet sedan självständigheten år 1991, förvärras av motsättningar mellan makedonier och etniska albaner som utgör en tredjedel av befolkningen.

18 poliser och etniska albaner dödades förra veckan i eldstrider som utlöstes av polisens tillslag mot albaner i norra Makedonien.

Gruevski, Zaev och två ledare för den albanska minoriteten träffades igår på inbjudan av västdiplomater, men mötet ledde inte till resultat.