Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Liikanen sågar bostadspolitiken

Från 2015
Uppdaterad 19.05.2015 09:24.
Högusbygge i Vanda.

Finlands bostadspolitik är åt skogen, säger chefen för Finlands bank Erkki Liikanen. I Yles aktualitetsprogram A-studio kritiserar Liikanen beslutsfattarnas sätt att hantera utbudet av bostäder.

Det finns alldeles för lite bostäder, och de är för dyra, anser Liikanen.

Bostadshyrorna på den privata marknaden har stigit snabbare än någon annanstans de senaste tio åren - hela 15 procent. Ändå finns det enorma mängder med obebyggda markområden i Finland.

Bildtext Erkki Liikanen.

- De privata hyrorna har stigit snabbare än någon annanstans de senaste tio åren. I Finland finns mer mark än någon annanstans. Det här är ett resultat av en misslyckad politik, säger Liikanen.

Men politikerna kan enligt Liikanen förändra situationen. Han föreslår flera nya bostäder. Ett större utbud skulle få priserna att sjunka.

- Den förra regeringen lade fram några bra initiativ. Jag hoppas att den nya regeringen går vidare med dem, säger Liikanen.

"Statlig bostadsproduktion ohållbart"

I tidningen Kauppalehti vädjar föreningen Finlands hyresvärdar till den nya regeringen om att hyresbostäder och ägarbostäder ska behandlas på ett rättvist sätt.

Staten ska inte uppmuntra finländarna att välja ett visst bostadssätt, anser föreningen, och efterlyser mer stöd för den privata hyresmarknaden.

En hållbar bostadspolitik kan inte bygga på endast statlig bostadsproduktion, säger Finlands hyresvärdar.

Samtidigt skriver Kauppalehti att huvudstadsregionen är ett exempel på ett område där invånarna helt enkelt inte har råd att betala mera hyra. Lönerna stiger inte och då finns det inte heller möjligheter att klara av en högre hyra.

Hyrorna stiger inte längre lika kraftigt, men de kommer knappast att sjunka heller.