Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Ett halvår efter kometlandningen

Från 2015
Uppdaterad 19.05.2015 13:40.
Landaren Philae på väg mot kometen.
Bild: ESA / ATG Medialab

Efter en tio års resa och fem varv runt solsystemet nådde europeiska rymdorganisationen ESA:s rymdsond Rosetta äntligen kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko i november i fjol.

Den 12 juni november nådde den obemannade expeditionen sin kulmen då Rosettas landare Philae gjorde touchdown på kometens yta. Men som vi vet så var landningen inte precis en tio poängs telemarklandning, om vi säger så.

Philae lyckades inte fästa sig vid kometens yta och blev liggande lite snett så att solen inte kom åt att lysa på dess solpaneler. Så Philaes batterier tömdes och landaren sjönk i dvala i väntan på att kometen skulle vända på sig så att solen igen kom åt att lysa på Philae. Men ännu har det här inte skett.

Dr. Gerhard Schwehm, pensionerad ledande forskare vid ESA och en av Rosettaprojektets pionjärer sedan starten 1985, säger om stämningen i ESA:s kontrollrum den där novemberdagen i fjol att ingen egentligen tog det så värst hårt att landningen inte blev perfekt.

Ledande forskare Gerhard Schwehm, ESA.
Bild: Marcus Rosenlund

- Philae är på kometen och den talar till oss, den sänder data, det var allt som betydde någonting. Vem bryr sig om att landningen inte gick helt som planerat, säger dr. Schwehm.

Precision utan like

Att landa en fjärrstyrd farkost på en 500 miljoner kilometer avlägsen snöboll i rymden är någonting som inte går i en handvändning. Det har krävt tre årtionden av hårt arbete, cirka 1,3 miljarder euro och tusentals människors arbetsinsatser.

Kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko var för övrigt inte det ursprungliga målet för Rosetta, från början var det tänkt att sända sonden till kometen 46P/Wirtanen, uppkallad efter den amerikansk-finska astronomen Carl A. Wirtanen. Men en fördröjning i avfyrningstidtabellen tvingade ESA att välja ett annat mål, och det blev 67P Churyumov-Gerasimenko.

Och den där dagen då Philae slutligen landade på kometen 67P, visst var det lite som att se sitt eget barn gå ut i världen för första gången, säger Schwehm.

- De flesta människor knappast kan förstå den här känslan av lättnad när någonting som man har jobbat på så länge slutligen bär frukt, säger Schwehm. Med tanke på allt som kunde ha gått på tok så var lyckokänslan helt fullständig när det hela slutligen roddes i hamn.

- Det hela är faktiskt inte så långt ifrån känslan då ens barn föddes.

Komet
Bildtext 67P:s storlek i jämförelse med Paris
Bild: ESA

Landningen kom "på köpet"

Och då ska man ta i beaktande att själva landningen med kometlandaren Philae inte ens var expeditionens huvudsyfte. Philae fanns inte ens med i de ursprungliga planerna. Det var moderfarkosten Rosetta som var huvudpoängen, och den var aldrig tänkt att landa på kometen.

- Det var med själva Rosettasonden som vi sålde konceptet åt beslutsfattarna. Och syftet med den var ursprungligen ”bara” att åka ut och lägga sig en bit ifrån kometen och observera den. Landaren Philae kom till efteråt, som ett slags bonusuppdrag, säger Schwehm.

- Men det betyder inte att det var enkelt, bara Philae krävde åratal av hårt arbete från ett tusental forskare och otaliga institut från hela Europa, inklusive Finland.

Finlands bidrag

Ett tiotal institut från Finland har bidragit till Rosettaexpeditionen med sin knowhow och sin teknologi, inte minst Meteorologiska institutet som har konstruerat flera av de viktiga instrumenten ombord på både själva Rosetta och landaren Philae, bland annat masspektrometern COSIMA som analyserar damm från kometen.

landaren philae
Bild: EPA/ESA HANDOUT

Inalles bär Rosetta och Philae på finländsk teknik till ett värde av 5 miljoner euro. Ja, och faktiskt så är ju själva chassit till Rosettasonden, det som inrymmer all teknik, konstruerat av Patria Finavitec här i Finland.

- Den finländska insatsen har varit betydande, säger Gerhard Schwehm.

Vårt vattens kosmiska ursprung

Men om vi ser på de vetenskapliga målen med Rosettaexpeditionen så var ju ett av de främsta målen att studera vattnet som kometens is består av. Det finns en hypotes om att vattnet här på jorden, det som vi badar i och som vi själva består av, kom till jorden med nedfallande kometer i solsystemets barndom.

Så därför kom det som en överraskning då resultaten från Rosetta visade att vattnet i kometen inte riktigt motsvarar det jordiska vattnet; mängden deuterium eller tungt väte i kometens vatten är mycket högre jämfört med vårt vatten.

Philaet strax inför landningen på kometen.
Bild: ESA

Resultaten från Rosetta har lärt oss en hel del om kometernas uppkomst och förhållandena i det tidiga solsystemet, men frågan om varifrån jordens vatten kom är ännu öppen, så att säga.

- För att besvara den måste vi studera fler kometer. Vattnet i kometen 67P skiljer sig inte bara från jordens vatten utan från flera andra kometers vatten. Det här är en av de viktigaste insikterna från Rosetta, säger Schwehm, att kometerna är mycket mer heterogena än vi hade trott, och om vi verkligen vill gå till botten med deras mysterier så behöver vi flera Rosetta.

Toppen på rymd-isberget

- Det finns en stor variation bland kometerna, säger Schwehm, inte ens de så kallade Jupiterfamiljens kometer, de som har en omloppstid på 20 år eller mindre, är värst enhetliga till sin sammansättning. Det behövs mycket mer forskning, säger dr. Schwehm, och tillägger att den allra största delen av forskningsresultaten från Rosetta ännu väntar på att bli publicerade och granskade.

Vi har alltså inte ens sett toppen av isberget ännu. Bokstavligen, kan man säga, en komet är ju en sorts isberg i rymden.

Bildtext En kusin till 67P, kometen Ison
Bild: Reuters / NASA

Dr. Schwehm menar att i något skede måste vi också skicka i väg en sond som hämtar tillbaka prover från en komet. Och har Rosetta lärt oss någonting så är det att de här sakerna inte sker över en natt.

Rapportregn att vänta

Men som sagt, den närmaste tiden är det massvis med opublicerade, spännande resultat på kommande från Rosetta och Philae, och lilla landaren Philae har inte heller sagt sista ordet, tror Schwehm. Det som alla nu undrar är att kommer Philae att vakna upp ur sin dvala och utföra några sista provtagningar, de som blev på hälft i november när Philae slocknade.

Från början sades det att Philae kan kvickna till om kometen vänder den sida där landaren befinner sig mot solen, men tills vidare ser det inte alltför ljust ut. Schwehm säger ändå att han är optimistisk.

- I slutet av maj, början av juni, när kometen 67P Churjumov-Gerasimenko når perihelium, den närmaste punkten till solen i sin bana och den så kallade kometsommaren börjar, då är förhållandena sådana att det finns en liten möjlighet att Philae ska kvickna till, så man måste tänka positivt, säger Schwehm.

Rosettas landare Philae på väg mot kometen.
Bildtext Rosettas sista foto av sin landare Philae
Bild: EPA/ESA

Det som krävs är att temperaturen inuti Philaes skal stiger över -45 grader Celsius, något som vi just nu är långt ifrån, men vi får väl se, menar Schwehm.

- Philae har överraskat oss förr och kan göra det igen. Det skulle vara en otroligt god nyhet för teamet bakom Philae, säger Schwehm.

Ett lyckligt slut?

Om Philae kvicknar till skulle det ju också vara fest för alla oss som har följt med Philaes resa och nästan kommit att betrakta den lilla landaren som en riktig, levande upptäcktsresande och hållit tummarna för att allt ska gå väl till slut.

Just det här har visat sig vara en otrolig PR-framgång för ESA, att de lyckades skapa en story som engagerade så många människor världen över, säger Schwehm.

- En av orsakerna till att storyn om Philae gick hem så bra hos folk var att det handlade om en expedition med en klart definierad början och slut, säger Schwehm, den hade en klar och tydlig fokus. Det var inte en av de där grejerna som pågår i årtionden, som NASA:s Voyagersonderna eller Marskryparna Spirit och Curiosity. Det var hanterbart, helt enkelt.

Rymdsonden Rosetta
Bildtext Rosettas manövrer då den närmade sig kometen.
Bild: ESA

Och vi vet ju alla hur mycket publiken älskar ett lyckligt slut. Därför skulle det ju vara extra viktigt att Philae vaknar upp och tar farväl, så att säga. Också ur en vetenskaplig synvinkel skulle det här vara viktig. En viktig sak som blev ogjord i november då Philae slocknade, var att ta ett borrprov från kometens yta. Det skulle vara otroligt fint om den ännu skulle klara av det, säger Gerhard Schwehm.

- Då skulle Rosettaexpeditionen vara en 110%-ig framgång.