Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Charlie Hebdo-tecknare lämnar tidningen

Från 2015
Det första exemplaret av satirtidningen Charlie Hebdo har kommit till fösäljning
Bild: EPA/ Yoan Valat

Serietecknaren Luz, eller Renald Luzier, säger att jobbet på Charlie Hebdo har blivit för tungt efter attacken. Han har jobbat på tidningen sedan år 1992.

En av serietecknarna som överlevde terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo, Renald Luzier - eller bättre känd som Luz - tänker lämna tidningen.

Luz motiverar sitt beslut med att det har varit för tungt att fortsätta arbeta på tidningen efter att så många av hans kollegor dödades.

- Varje nummer är tortyr när de andra inte längre är där, sa Luz i en intervju till tidningen Libération på måndagen. Han lämnar tidningen i september.

Luz ritade den första pärmen efter attacken. Den framställde profeten Muhammed som stod med en skylt med texten "Je Suis Charlie" under orden "Allt är förlåtet". Numret sålde åtta miljoner kopior, vilket är rekord för den franska pressen.

I april meddelade Luz ändå att han inte längre tänker rita profeten eftersom han har fått nog av det. Charlie Hebdo kritiserades just för sina skämtteckningar av Muhammed.

Luz lever numera under polisskydd.

Gräl om donationspengar

Tidningens personal och ledning har också varit oense om hur man ska använda de donationer som tidningen fått sedan attacken i januari.

Tidningen som före attacken stod på randen till konkurs har sedermera fått donationer värda över 4,3 miljoner euro. Totalt 36 000 personer från 84 olika länder ligger bakom donationerna.

Femton av tidningens 20 anställda, inklusive Luz, krävde i april att alla anställda skulle bli jämlika aktieägare i tidningen. Chefredaktören och utgivaren har i sin tur sagt att en speciell kommission ska besluta om donationerna.

Det att tidningens stjärntecknare avgår ses nu som ett stort bakslag för tidningen som ville attrahera nya talanger efter attacken.

Det var i januari som två extremislamister attackerade tidningens redaktion i Paris och sköt ihjäl 12 anställda. Gärningsmännen anklagade tidningen för hädelse.

Renald Luzier har jobbat på tidningen sedan år 1992.