Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Alla överklagar Peterättegången

Från 2015
Uppdaterad 19.05.2015 15:58.
Pete över Vasa.
Bildtext Räddningshelikoptern Pete.

Alla parter överklagar i den så kallade Petehärvan. Det betyder att fallet med räddningshelikoptern går till hovrätten.

Alla parter har anmält sitt missnöje sen domen föll i Österbottens tingsrätt för tre veckor sen. Det här skriver Vasabladet.

Parterna är de dömda, åklagaren, RAY och konkursboet. Konkursboet har anmält sitt missnöje mot några förkastade åtal som delvis baserar sig på missförstånd säger advokat Christer Eriksson som företräder konkursboet till Yle.

- Totalt dömdes det ut 70 000 euro i skadestånd. Det är avsevärt mycket mindre än konkursboets krav på 185 000 euro som förkastades helt. Dessutom drogs en summa bort från skadeståndet på felaktiga grunder. Det handlar om missbruk av förtroendeställning för verksamhetsledarens del. Det åtalet förkastades och det var ett i vår mening ett missförstånd, säger konkursboets advokat Christer Eriksson.

Verksamhetsledaren för stödföreningen för räddningshelikoptern Pete dömdes till villkorligt fängelse i ett år och sex månader, för grovt skattebedrägeri och missbruk av förtroendeställning. Han ålades betala 70 000 euro åt Petes konkursbo.

Utöver det dömdes han ytterligare till fem års näringsförbud och 80 timmars samhällstjänst.

Också två andra ur styrelsen dömdes för grovt skattebedrägeri och dömdes till 6 månaders villkorligt fängelse och att tillsammans med verksamhetsledaren betala närmare 380 000 euro till skatteförvaltningen

Ärendet dyker upp i hovrätten under år 2016.