Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hos ekofrissan slipper man kemikalierna

Från 2015
Uppdaterad 03.06.2015 10:02.
Hårfärgning
Bild: EPA/REMKO DE WAAL

Det är vanligt med hårfärgning. Enligt en rapport som EU-kommissionen gjort färgar 60 procent av kvinnorna och 5-10 procent av männen sitt hår 6-8 gånger om året. Också unga har börjat färga håret allt tidigare.

Risken för att drabbas av allergier och eksem är större ju tidigare man börjar färga sitt hår.  Mörkare nyanser innehåller ofta högre koncentration av färgämne jämfört med ljusare. En högre koncentration innebär större allergirisk.

Bild: YLE / Heini Holopainen

Läkemedelsverket i Sverige har analyserat hårfärgningspreparat, och konstaterar att ju fler gånger huden utsätts för ett allergent ämne desto större är risken att en kontaktallergi utvecklas.

Den som börjar färga sitt hår tidigt och fortsätter att göra det genom livet blir utsatt för en stor exponering.

Frisörerna är särskilt utsatta. I synnerhet damfrisörer utsätts regelbundet för de kemiska ämnen som finns i hårvårdsprodukter.

Preparaten avger gaser som uppstår vid tillblandning och applicering av ämnen. Risker finns också vid användning av aerosolbildande produkter och pulverpreparat som ger upphov till finfördelat damm.

Frisörer borde egentligen använda andningsskydd – åtminstone då de är som värst utsatta. Ventilationen i frisörsalongerna borde också alltid ses över så att den är rätt anpassad till den mängd kemiska ämnen som avges i luften.

Speciellt blekmedel, hårspray, permanentvätskor och färgmedel förknippas med luftvägsbesvär.

Ju fler gånger huden utsätts för ett allergent ämne desto större är risken att en kontaktallergi utvecklas. Den som börjar färga sitt hår tidigt och fortsätter att göra det genom livet blir utsatt för en stor exponering, och då ökar riskerna.

Läkemedelsverket i Sverige

Kemikalier används friskt i frisersalongerna

Forskare varnar för skadliga kemikalier i hårfärger – men allmänheten nonchalerar det och frisersalongerna är för det mesta fyllda med kemikaliska preparat.

Man kan fråga sig varför inte fler frisersalonger är ekologiska – eller åtminstone delvis.

Man vet ju att de kemikalier som används i hårfärger inte är hälsosamma – och allra minst för dem som arbetar med ångorna varje dag.

Färga håret med rödvin.
Bild: Yle / Camilla Fagerholm

- Bra fråga. Men det kanske är så att det finns saker som vi vet men som vi inte vill se. Vi tar väl kanske också hellre ett piller mot vår huvudvärk trots att vi vet att värken kanske skulle lätta till exempel efter en promenad, ett yogapass eller annan motion, konstaterar ekofrisören Mona Mether.

Mona Mether leder ekofrisörutbidningen på yrkesskolan Prakticum i Helsingfors där utbildade frisörer kan fortbilda sig i ekologisk hårvård.

Hon arbetar dessutom en till två dagar i veckan i en salong för ekologisk hårvård, och ser det som intressant att kombinera undervisningen med eget praktiskt arbete.

- Att färga håret med örter är ju en mer utdragen process. Det tar längre tid och det är kladdigare, kletigare och jobbigare.

Höga halter av kemikalier sprids i kroppen

Dagens marknad för kemikaliska hårvårdsprodukter är stor och marknadsföringen av produkterna är massiv. Konsumenterna informeras om schampo, balsam, gel, mousse, vax... i aldrig sinande strömmar.

Vissa hårfärger lanseras stort med ord som ”ammoniakfri”, ”naturlig”, ”skyddande”, "vårdande" och "hälsosam" - men samtidigt är varningstexten finstilt.

Ingrediensernas kemiska namn säger kanske inte heller så mycket. Och vad menas egentligen med "oxiderande", "permanent toning", "intensivtoning"...?

Hår som färgas
Bild: Yle

EU:s vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet har förbjudit många hårfärgningsämnen och infört begränsningar av halter.

Studier har visat att höga halter av kemikalier i hårfärg tränger in i hårbottnen och sprids i kroppen. Därför avråds gravida kvinnor och barn från att färga håret.

Också vissa så kallade ekologiska hårfärger kan vara skadliga, visar Icakuriren i en granskning. Det starka färgämnet PPD (parafenylendiamin) är ett exempel på ett allmänt förekommande färgämne.

Intresset för ekologisk hårvård ökar

Allt fler människor intresserar sig för ekologisk hårvård. Också frisörerna vill numera fortbilda sig för att lära sig mer om ekologiska hårvårdsprodukter och naturliga växtfärger.

Mona Mether, som utbildar ekofrisörer, konstaterar att intresset för ekologisk hårvård ökar.

Bildtext Mona Mether
Bild: Yle/Elise Tykkyläinen

- För tio år sedan då vi inledde vår utbildningsverksamhet ordnade vi vartannat år en kurs och tog in tolv studerande per år. I dag ordnar vi årligen två kurser för sammanlagt 28 personer.
Nu i vår har över 30 personer anmält sitt intresse för utbildningen. Av dem tas 14 in.

- Då för tio år sedan omfattade vår undervisning 240 timmar, och i dag är den 800 timmar. Utbildningen pågår i nio månader, och är riktad huvudsakligen till frisörer som skaffar sig tilläggsutbildning.

- Och det är roligt att intresset sprider sig. Vi har studerande från Hangö och från Ivalo och allt där emellan.

- Fortfarande är det nog så att den ekologiska medvetenheten är störst i Helsingfors, och att intresset är mindre i de små städerna inne i landet. Men ju mer vi får ut information till utbildningsenheter och ju fler människor som får den här utbildningen desto bättre sprider sig verksamheten.

- I dag börjar det faktiskt finnas lite mer ekologiskt tänkande också i den vanliga frisörutbildningen.

Mether berättar att hon nyligen har återvänt från en resa i England där hon bekantade sig med ekologisk hårvård.

Hon förundrar sig över att det i England nog fanns många ekologiska hårvårdsprodukter och behandlingar – men inga ekologiska hårfärger.

Prakticum var pionjären i Finland

År 2003 var det Prakticum som var först i Finland med den här sortens fortbildning.

- I början var vi nog amatörer och fick experimentera med allt möjligt då vi försökte få fram färger. Vi plockade egna örter och kokade dem. Sedan såg vi vad som fungerade, och så gick vi vidare, konstaterar Mether.

- Men vi lärde oss genom att göra!

I dag är allt strängt reglerat, och man får inte använda egenhändigt plockade örter. Nu köps örterna färdigt förpackade och så hälls det kokhett vatten över dem.

- Kunskapen har kommit från Sverige. Men där ordnas den här sortens utbildning enbart i privat regi, säger Mether.

- Vi är lite unika här i Finland eftersom utbildningen ges vid en statlig skola. Man kan väl säga att det är mer demokratiskt här. I princip har alla som vill det en möjlighet att utbilda sig här utan att betala höga avgifter för det.

”Löjligt med lera i håret”

Henna och aroniabär är naturliga råvaror som används när man färgar håret på ekologiskt vis. Foto: Patrik Skön/Yle
Bildtext Henna är en viktig ingrediens.
Bild: Patrik Skön/Yle

Mether ser ett ökat behov av ekologiskt inriktad vård och en klar attitydförändring.

- Tidigare förekom det direkt fientliga attityder men under de senaste tio åren har det hänt mycket positivt. Nu är folk nyfikna och intresserade.

- För tio år sedan kunde man stämplas som ”flummig hippie” och utsättas för spydiga kommentarer om frisersalonger ”där man bara smetar lera håret”.

Alla hår är olika till sin natur

- Idén med ekologisk hårvård är att man hittar varje enskilt hår och sköter det därefter. Om man hittar det rätta sättet behövs det faktiskt mindre skum och gel. Örtschampo ger håret fukt. Balsam behövs inte, och om man ändå vill tillföra håret mera fukt finns det fina naturoljor – till exempel kokosolja – som fuktar det ytterligare.

- Våra kunder ska förbereda sig på att inte bara sätta sig ner i stolen och bestämma sig att nu ska det bli så och så och nu ska jag ha den och den färgen.

Skillnaden mellan en vanlig frisör och en ekofrisör är att resultatet blir ”lite ojämnt” . Resultatet är också individuellt. Man vet inte alltid i förväg vad exakt det blir.

- Det handlar om en naturlig process och alla hår är olika till sin natur, och har till exempel olika PH-värden, vilket betyder att reaktionen på naturfärgerna varierar.

- Här får kunden lära sig att släppa kontrollen. Vi närmar oss slutresultatet genom en process. Och kunderna är ofta förtjusta i den doft som finns i utrymmen där man använder bara naturliga örter, säger Mether.

En speciell atmosfär i ekosalongen

Doften och atmosfären på Prakticum i Helsingfors är speciell. Här är allting lite annorlunda än det man möter i en vanlig frisersalong.

Här tvingas till exempel inte kunden att lyssna på skvalmusik eller radioprogram från en högt uppskruvad radio.

Här är ljudnivån låg, och till och med hårtorkarna har ett stillsamt brus. Svag och rofylld musik flödar ut från högtalarna. Lite småprat förekommer men ingen talar särskilt högljutt.
Belysningen skruvas ner på de ställen där den inte för tillfället behövs.

Ekologiska frisörer kan också använda en speciell klippning - en så kallad energiklippning som på naturlig väg sägs tillföra håret volym och böjlighet. Massage av hårbottnen hör ofta till energiklippningen.

En kund som nyss genomgått energiklippning är lyrisk:

- Oj det var så skönt. Efter massagen av hårbotten, hals och axlar ”lyftes” håret på ett lite speciellt sätt ut åt olika håll – lodrätt, vågrätt, diagonalt – då det klipps så att hårbottnen stimuleras bättre. Det var mycket skönt och uppiggande

- Ja - man kunde kalla det ”healing”, konstaterar Mether. Här får man tillåta sig att slappna av och låta allt ta sin tid. Allt får ta tid och alla är lugna.

Det handlar om en skön tystnad – samtidigt som ett stillsamt prat sorlar omkring en.

Lera och alger – allt gammalt ska putsas bort

Om en kund tidigare har behandlat sitt hår med kemikaliska färger, silikonbaserat schampo eller speciella hårvårdsprodukter måste håret först genomgå en reningsprocess, och putsas fritt från allehanda behandlingsmedel och metaller.

Bild: yle

Först smetas det ut en vit lera och efter det havsalger (tång). Så sköljs putsningsmassan bort och det är dags för färgning med örter.

Grått hår var tidigare ett problem.

- Förr klarade vi inte av att på ett ekologiskt sätt färga hår som hade grånat. Det var svårt att täcka det gråa helt och hållet. I dag har vi experimenterat fram örter som man använder i två faser – och då lyckas det. Och eftersom man måste färga håret i två omgångar tar det lite längre tid än vad det tar med kemikaliska lösningar, konstaterar Mether.

Grön salong satsar på hälsosammare arbetsmiljö

- Det är självklart att det inte är bra att varje dag utsättas för kemikalier i sitt jobb. I Finland gör man inte mycket för att få ordning på detta, säger ekofrisören Mona Mether.

Danmark har ett system med så kallade gröna salonger där man har infört ett hälsosammare förhållningssätt till arbetsmiljön.

Där används nog kemikalier men man har tillsammans med läkare och allergiforskare utarbetat sätt att hantera dessa kemikalier på så att den som arbetar med dem inte ska utsättas så mycket.

Allt ska göras på ett säkrare sätt. Man försöker undvika de starkaste kemikalierna.

- I Danmark är de gröna salongerna resultatet av ett brett engagemang och en fortgående utvecklingsprocess. Något liknande har vi inte sett i vårt land.

Ekofrisörens burkar.
Bildtext Naturens egna färger.
Bild: Yle

Inga entydiga recept

Ekofrisörerna har sina små trick då de använder naturliga färgar, och det finns inga entydiga recept. Man använder färgen på olika sätt i olika faser och kombinationer, och ibland ska det vara värme och ibland inte.

Resultatet beror mycket på ens egen hårkvalitet och den ursprungliga färgen.

- Man kan säga att färggrunden egentligen består av tre färger: indigo, henna och cassia. Utöver det kan man i färdiga växtfärgsblandningar hitta örter, olika rötter och kottar som nyansen justeras med, säger ekofrisören Helena Skogman.

Enstegsmetoden betyder att man blandar alla ingredienser och färgar hela håret på en gång. Med tvåstegsmetoden börjar man med en växtfärg och sköljer sedan bort den ordentligt. Efter det färgar man genast hela håret med någon annan växtfärgsblandning.

Helena Skogman anser att man inte behöver täcka in håret med plast efter att man har applicerat färgen på håret.

- Håret behöver luft under verkningstiden – och plast gör att håret baddas. Det är dock viktigt att färgen inte torkar under verkningstiden för då färgar den inte. Värme kan användas om man vill - och speciellt viktig är det då det handlar om röda färger. Det går bra att vira en våt varm handduk runt det färgade håret, och också papper är användbart.

Kladdigt projekt att färga hemma med naturfärger

Hemma är det ofta mycket lätt att använda kemikaliehårfärger - om man jämför med den tid och det besvär den ekologiska varianten innebär.

- Folk är ju lite lata eller bekväma och vill inte heller alltid bli ”matade” med gröna argument, konstaterar Skogman.

- Men i dag börjar det finnas ekologiska färger också i krämform – och de är ju användarvänliga, och underlättar färgningsprocessen också hemma.

Skogman påpekar att man också ska minnas att växtfärger inte är ofarliga bara för att de kommer från naturen .

- Till exempel indigo är en stark färg, och kan hos vissa människor ge upphov till klåda på huden eller i värsta fall allergi.

Bytte själv till ekofrissa av hälsoskäl

Ekofrisör Helena Skogman
Bildtext Helena Skogman
Bild: Yle

Helena Skogman utbildade sig för några år sedan till ekofrisör. Efter över 20 år i den traditionella frisersalongen blev hon sjuk, och fick symptom som troligen var en följd av den arbetsmiljö där hon dagligen utsattes för kemikalier.

Hon jobbar nu i en salong där man hanterar bara naturliga och trygga hårvårdsprodukter. I dag lider hon inte längre av den huvudvärk och illamående som tidigare ständigt drabbade henne på jobbet.

Hon håller också med om att traditionella frisörer borde använda professionella arbetsskydd.

- Andningsskydden borde vara sådana som som använder i byggbranschen då man hanterar gifter. I frisörbranschen använder man ju delvis samma gifter!

Och naturligtvis måste man använda handskar och ha tillgång till luftrenare.

Schampo egentligen inte nödvändigt

Talgproduktionen rubbas då man tvättar med schampo. Schampo rengör hårbottnen väldigt kraftigt.

Om man tvättar med enbart vatten blir rengöringen inte så kraftig. Då man inte tvättar bort talg som hårbottnen producerar behöver håret inte producera mera talg. Det handlar om en ond cirkel...

Helena Skogman konstaterar att man kan naturborsta håret morgon och kväll, och att det då räcker med sköljning med vatten. Speciellt då vårt vatten oftast i städerna innehåller kemikalier som rengör håret en aning.

- Det är dock bra att ha en övergångsperiod då man förlänger tvättmellanrummen och så småningom vänjer hårbottnen vid färre tvättar.

Många traditionella frisörer lider av okunskap

Ekofrisören Helena Skogman anser att frisörer har alldeles för lite kunskap om ekologiska produkter.

- Den traditionella utbildningen innefattar inte den här sortens kunskap. Och det handlar också om pengar. Skolor måste ta ställning till kostnadsfrågor. I samband med frisörutbildning används det ofta kemikaliebaserade färger som någon firma har skickat gratis eller med betydlig rabatt. Företagen sponsrar skolorna med gratis färger och utbildning. Och då faller naturkosmetiken lätt bort.

- Lärarna på frisörskolor följer fortfarande ett traditionellt koncept i sin undervisning - men nu börjar man se en liten förnyelse. Lärare kan ta med det ekologiska som en liten modul i inlärningsprocessen. I dag ordnas den här utbildningen bara i kursform - men det skulle vara bra om det ledde till examen, säger Skogman.

Ekologisk frisersalong
Bild: Yle

Traditionella frisörer vet inte hur skadliga produkterna är. Det finns något slags blind tro på att färgerna är ok eftersom de ju används allmänt av alla och de är tillåtna att säljas i till exempel matbutiker.

Både kunder och frisörer behöver mycket mera vetskap och information om farorna med kemikalier.