Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Lavendelskorpor

Från 2015
Uppdaterad 10.06.2015 16:46.
Lavendelskorpor
Bildtext Alexandras lavendelskorpor
Bild: Svenska Yle/Strömsö

I de här skorporna använder Alexandra torkade lavendelblommor som smaksättning. Lavendeln harmonierar fint med den mörka chokladen och de rostade hasselnötterna och resultatet blir härligt romantiska skorpor som man kan äta många av utan att känna sig däst!

Lavendelskorpor

Tillagningstid: 50 min, varav förberedelser 20 min

Ingredienser

  • 100 gram (g) smör
  • 100 gram (g) hasselnötter
  • 100 gram (g) mörk choklad - 70% kakao
  • 4 matsked (msk) lavendelblommor - torkade
  • 4 st ägg
  • 3 deciliter (dl) socker
  • 6 deciliter (dl) vetemjöl
  • 1 matsked (msk) vaniljsocker
  • 2 tesked (tsk) bakpulver

Instruktioner

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Smält matfettet och låt det svalna.

3. Hacka nötterna grovt och rosta dem på en plåt i ugnen i ca 6-8 min, tills de har fått lite färg. Ta ut och låt dem svalna.

4. Dela äggen och lägg vitorna i en skål och gulorna i en annan. Vispa först vitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret till gulorna och vispa dem till en ljus och porös smet.

5. Rör ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver.

6. Vänd försiktigt ner äggvitan.

7. Tillsätt smöret och rör om.

8. Häll i nötter, choklad och lavendel. Knåda eller rör ihop till en lös och lite kladdig deg.

9. Dela degen i sex bitar och rulla dem till långa korvar. Lägg korvarna tre och tre på en plåt. Platta till dem lite med mjölad hand.

10. Grädda längderna i mitten av ugnen i 15 minuter, eller tills de börjar få färg.

11. Skär de nygräddade längderna i sneda bitar, ca 2 cm breda. Använd en vass kniv!

Tips!
Förvara skorporna i en lufttät burk så håller de länge!

Se även Alexandras artikel om lavendelskorporna med bilder.

Mer om ämnet på Yle Arenan