Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IS grepp om Ramadi hårdnar

Strider i Ramadi. Bild distribuerad av den IS närstående gruppen Aamaq Media.
Bildtext Strider i Ramadi. Bild distribuerad av den IS närstående gruppen Aamaq Media.

Terrorgruppen IS stärker sitt grepp om den strategiskt viktiga staden Ramadi som gruppen intog på söndagen. FN hävdar att 25 000 människor har flytt staden.

Terrorgruppen Islamiska staten IS förbereder sig på att försvara Ramadi med landminor, uppger invånare. Samtidigt har Iranstödda soldater samlats öster om Ramadi för att återta staden.

Ögonvittnen säger till BBC att IS-soldater sedan veckoslutet har gått från dörr till dörr för att hitta regeringsanhängare och sedan slängt deras kroppar i Eufratfloden.

Stöd från Iran kan alienera sunnier

Det var i söndags som irakiska regeringsstyrkor under kaotiska förhållanden drog sig tillbaka från den strategiskt viktiga staden Ramadi efter tre dagar av intensiva strider. Staden ligger bara 120 kilometer från huvudstaden Bagdad.

Samtidigt blev den irakiska regeringen tvungen att ta emot hjälp av tusentals Iranstödda soldater för att återta Ramadi.

Premiärminister Haider al-Abadi har tidigare försökt undvika användning av Iranstödda shiitiska soldater i rädsla för att det sekteristiska våldet ska trappas upp. Ramadi är huvudstad i Anbar som domineras av sunnimuslimer.

Ramadi har varit en av de få städer som fortfarande varit under regeringens kontroll i västra Irak.

Också experter har uttryckt sin oro för att användning av shiitiska miliser kan öka det sekteristiska våldet på sikt. Den irakiska regeringen har ändå inte några alternativ.

- När varken USA eller de arabiska länderna vid Persiska viken är villiga att skicka marktrupper och Iraks armé är i oordning, har Irak inga andra alternativ än att vända sig till de Iranledda shiitiska miliserna, sade Bruce Riedel, före detta CIA-expert i området som numera arbetar för tankesmedjan Brookings Institution i Washington.

FN har varnat för en humanitär kris när uppemot 25 000 människor har tvingats fly staden.

Samtidigt uppger regeringskällor att irakiska regeringsstyrkor på tisdagen lyckades avvärja en IS-attack mot en ort som ligger mellan de två IS-kontrollerade städerna Fallujah och Ramadi.

Shejk Rafie al-Fahdawi sade till nyhetsbyrån AP att attacken inte krävde några dödsoffer.

Extremislamistiska IS kontrollerar stora delar av Syrien och Irak och har bildat ett självutnämnt kalifat i området.