Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Årets raseborgare vill få dig att le

Från 2015
Uppdaterad 20.05.2015 10:13.
Jonas Sundström är årets raseborgare 2015
Bildtext Jonas Sundström är Årets raseborgare 2015.
Bild: Yle/Petra Thilman

Jonas Sundström stortrivs i Yle Västnylands studio där han kan sprida glädje över regionen i arla morgonstund. Raseborgarna röstade fram Sundström till Årets raseborgare bland elva kandidater.

Sundström jobbar som redaktör på Yle Västnyland där han främst jobbar morgnar.

Jobbet omfattar både webb och nyhetsjobb, men det är som programvärd i studion på morgonen han trivs bäst.

- Att vara programvärd på Yle Västnyland är mitt bästa jobb hittills. Att läsa kommunala beslutslistor gör jag också, men det allra roligaste är att stå i studion på morgonen.

Sprider glädje

Jonas Sundströms glada morgonhumör var också det som lyftes fram av dem som nominerade honom till titeln. "De morgnar Jonas varit i radion är stämningen på arbetsplatserna god. Folk kommer med ett leende på jobb och det finns alltid roliga samtalsämnen i kafferummen".

Han har också "med sin genuina och påtagliga röst bidragit till en ökad dialog inom staden och lyckats förmedla en positiv Raseborgsanda".

Glädjen är något som är viktigt för Sundström.

- Många människor har dagens jobbigaste stund just på morgonen. Man är trött, stressad och orolig för vad dagen för med sig. Då är det speciellt roligt om man får någon att le och glömma allt det jobbiga för en stund.

Lyssnaren är viktigast

Sundström har själv mötts av många leenden på jobbet i dag när alla kolleger har gratulerat honom för titeln "Årets raseborgare".

Yle Västnylands chef Patrik Rosström har bara en kommentar.

- Det är jätte jätte roligt! Jag är väldigt glad.

Själv vill Sundström lyfta fram kunden, alltså lyssnaren.

- Det är trevligt när kollegerna berömmer en, men den största tillfredsställelsen kommer när radiolyssnare berömmer. Det är ju dem jag gör det här för.

Ett av de roligaste minnena för Sundström kom vid påsken då han i radion efterlyste matrester efter helgen.

- En timme senare kom en lyssnare in på redaktionen med en god och ickeförgiftad pasha till mig!

Jonas Sundström är ekonomie magister från Hanken i Helsingfors. Han har också studerat journalistik vid Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors.

De senaste fem åren har han jobbat på olika redaktioner vid Yle.

Diplom och spa-besök

Stadens kriterier för Årets raseborgare är att den som väljs ska fungera som en god förebild för Raseborg och idka gott samarbete med positiv attityd under den tid staden har funnits.

Det är nu tredje gången Raseborg väljer Årets raseborgare. Tidigare har Jari Sopen-Luoma (2013) och Katja Köngäs (2014) fått utmärkelsen.

Jonas Sundström fick officiellt ta emot utmärkelsen på Raseborgsdagen på tisdag (19.5). Han belönades med ett diplom, ett spa-paket samt en överraskningskasse från Raseborgs stad.

Radio Vega Västnyland

1:56

Klipp från reportage som årets raseborgare Jonas Sundström gjort

2:08

Diskussion om artikeln