Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Finlands PKN föll ur Eurovisionen

Från 2015
Uppdaterad 20.05.2015 10:32.
Pertti Kurikan nimipäivät övar på Eurovisionsscenen. Första övningen.
Bild: EBU / Thomas Hanses

Pertti Kurikan Nimipäivät gick inte vidare till finalen i Eurovisionen. I finalen på lördag kan vi se bland annat Ryssland och Estland.

Pertti Kurikan Nimipäivät skrev historia i och med sitt uppträdande på Eurovisionsscenen. Deras bidrag Aina mun pitää är den kortaste låten som någonsin tävlat i Eurovisionen.

Länderna som är i final är Albanien, Armenien, Ryssland, Rumänien, Ungern, Grekland, Estland, Georgien, Serbien och Belgien.

Utanför final blev Finland, Moldavien, Nederländerna, Makedonien, Vitryssland och Danmark.

Publiciteten hjälpte inte

PKN består av fyra medelålders män som alla har en funktionsnedsättning: solisten Kari Aalto, gitarristen Pertti Kurikka, basisten Sami Helle och trummisen Toni Välitalo.

Pertti Kurikan nimipäivät.
Bildtext Pertti Kurikan Nimipäivät.
Bild: Yle / Hanna Othman

Under våren har PKN fått enormt mycket publicitet i flera europeiska länder. De har haft flertalet tv-team på besök i sin träningslokal och gett intervjuer nästan dagligen.

All uppmärksamhet hjälpte inte och Finland föll alltså ur tävlingen. Sångaren Kari Aalto glömde också en del av texten, men det torde bara de som förstår finska och känner till låten ha märkt. Sångaren kompenserade i stället med attityd.

Kvällens vinnare fortfarande en hemlighet

Vem som fick hur många poäng i röstningen avslöjas inte ännu i det här skedet. De slutgiltiga poängen publiceras först efter finalen.

Den andra semifinalen sänds i TV 2, Yle Arenan och Radio Vega torsdagen den 21 maj. Då tävlar Litauen, Irland, San Marino, Montenegro, Malta, Norge, Portugal, Tjeckien, Israel, Lettland, Azerbajdzjan, Island, Sverige, Schweiz, Cypern, Slovenien och Polen.

Finalen hålls på lördag, alltså den 23 maj.

Förutom länderna som var med i den första semifinalen så fick också Australien, Österrike, Frankrike och Spanien rösta på bidragen i tisdagens show. Dessa länder går rakt till finalen på lördag.

Läs också: PKN: ”Vi gjorde vårt bästa”