Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kommuner ratar utredning i Vasaregionen

Från 2015
Uppdaterad 20.05.2015 14:25.
Replotbron
Bildtext Replotbron finns i Korsholm. Kommer adressen i framtiden att ändras till Stor-Vasa?
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

De kommande veckorna ska tio kommuner ta ställning till kommunutredningen för Stor-Vasa. Men i kommunhusen överröstar kritik lovorden.

I de österbottniska kommunerna är intresset för kommunfusioner svagt. Till exempel väcker tanken om ett Stor-Vasa inga stora förväntningar i kommunhusen.

Kommundirektör Rurik Ahlberg
Bildtext Rurik Ahlberg
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Rurik Ahlberg, kommundirektör i Korsholm, kritiserar kommunutredningen som nu ligger hos kommunerna för beredning. Ahlberg säger att det är frågan om ett politiskt dokument och ingen utredning eftersom analyser och fakta saknas.

- Eftersom det är en utredning borde det komma fram hur mycket kommunerna sparar på en sammanslagning men sådana siffror finns inte, säger Ahlberg.

Om kommunindelningen förändras ska den innefatta hela Österbotten eftersom det finns många gemensamma funktioner som centralsjukhus och utbildning, säger Ahlberg.

Har utredningen varit till någon nytta, eller kastar ni den i skräpkorgen?

- En utredning kan vara väldigt politiserad. De flesta i regionen ville ha andra utredare och jag tycker fortfarande att vi hade rätt i det. Istället har vi fått ett politiskt dokument som saknar faktaunderlag och det är förvånade.

Korsholm har låtit göra en kommuninvånarenkät där man låtit invånarna säga sitt om kommunindelningen. Över 6000 svar kom in och de offentliggörs den 3 juni.

Riitta El Nemr är stolt över att Kristinestad är Finlands första Chittaslow stad
Bildtext Riitta El-Nemr
Bild: Yle/ Ann-Sofie Långvik

Kommunerna går i väntans tider

Kommunernas försiktighet till kommunfusioner beror till stor del på andra orsaker som händer i samhället, säger Riitta El-Nemr som är stadsdirektör i Kristinestad.

Vad som kommer att hända med social- och hälsovårdsreformen och kommer stadsandelarna att förändras är bara några av de frågetecken som kommunerna hoppas räta ut.

- Vad det svaga intesset beror på vet jag inte. Alla funderar säkert på vad de stora inbesparingarna i samhället kommer att innebära för kommunen och om kommunens uppgift kommer att förändras, säger El-Nemr.

El-Nemr tror att samarbetet mellan kommunerna i regionen kommer att intensifieras under de kommande åren - pengar till kommunerna ser ut att minska och då måste samarbetet öka istället.

Joakim Strand
Bildtext Joakim Strand
Bild: Yle/Anna Ruda

Strand: hellre tillsammans än skilt

Joakim Strand, fullmäktigeordförande i Vasa, håller med om att diskussionen om kommunfusioner i Vasaregionen har svalnat, men kommunutredningen kan fungera som en bra grund för kommande diskussioner mellan kommunerna.

Kommunerna måste även i framtiden kunna trygga arbetsplatser, erbjuda sjukvård och utbildning och det blir enklare tillsammans än i tio olika kommunhus, säger Strand.

- Vi måste se på framtiden med nya ögon. Det ser tråkigt ut om kommunerna höjer skatter och stänger skolor medan kommunhusen består. Vi skulle vinna på att tänka mera tillsammans och det höjer oss också i konkurrensen.

Strand vill att kommunerna aktivt diskuterar hur de skulle kunna bygga något tillsammans innan man säger bu eller bä.

- De som blir passiva förlorar i längden. Landsbygden skulle vinna på en större enhet. Om den består av sju eller tio kommuner återstår att se. Det kan också vara någon helt annan modell, säger Strand.

Fullmäktige i de tio kommunerna som omfattades av utredningen ska ta ställning till den innan midsommar.

Kommunutredningen får ris i Vasaregionen

Programmet är inte längre tillgängligt