Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Anvias framtid ligger i de österbottniska ägarnas händer

Från 2015
Uppdaterad 20.05.2015 10:34.
Anvia
Bild: YLE/Rolf Granqvist

För Anvias ledning och ägare är styrelsen nyckeln till att behålla kontrollen över bolaget. Det anser Petri Mäntysaari, professor i handelsrätt vid Hanken i Vasa.

På onsdag eftermiddag håller det österbottniska telekombolaget Anvia bolagsstämma. Telecomjätten Elisa har sedan i höstas försökt köpa Anvias aktier. Elisa är nu den största enskilda ägaren med knappt 30 procent av aktierna.

Petri Mäntysaari, professor i handelsrätt vid Hanken i Vasa, säger att Elisa har både tid och pengar att ge för att få Anvias aktier.

- Elisa har sina egna planer. Som österbottning ser jag gärna att Anvia fortsätter som självständigt bolag med en ägarstruktur som gynnar Anvias verksamhet, säger Mäntysaari.

Hur det går beror på aktieägarna

Mäntysaari säger att det är möjligt att Elisa ger upp om bolaget inte får tillräckligt med aktier för att kunna ändra bolagsordningen.

- Det beror på hur sega de österbottniska ägarna är, säger Mäntysaari.

Anvia är attraktivt för Elisa på grund av Anvias kunder.

- Anvias kabelnätverk är intressant för Elisa tack vare att Anvia har monopol på fiberkabel till bostadsbolag. Monopolet skulle göra det lättare för Elisa att sälja sina konkurrerande tjänster, säger Mäntysaari.

Styrelsen måste försvara Anvia

På onsdagens bolagsstämma gäller det för Anvias ledning att försöka få en styrelse som försvarar Anvia som självständigt bolag.

- Det är mycket viktigt att styrelsemedlemmarna försöker försvara Anvia, säger Mäntysaari.

Mäntysaari tror att Elisa kommer att försöka uppmuntra minoritetsägarna att sälja sina aktier och på samma gång göra det svårt för bolagets ledning att vidta försvarsmekanismer mot det fientliga företagsförvärvet.

- Det skulle vara viktigt för Anvia att hitta stabila ägare som är förankrade i regionen och som vill att Anvia ska fortsätta som ett självständigt bolag, säger Mäntysaari.