Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel drar tillbaka förslag om bussförbud för palestinier

Från 2015
Uppdaterad 20.05.2015 16:44.
Palestinska män köar vid gränskontrollen Eyal Check för att komma in i Israel för att arbeta  ad
Bildtext Palestinska män köar vid gränskontrollen Eyal Check i närheten av staden Qalqilya.
Bild: EPA

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har förkastat det kritiserade förslaget, endast några timmar efter att försvarsminister Moshe Yaalon godkänt förslaget. Palestinier som bor på Västbanken och jobbar i Israel skulle inte längre ha fått åka i samma buss som israeler på vägen till och från Israel.

Palestinierna måste också återvända till Västbanken genom samma gränskontroll som de anlänt till Israel genom. Tidigare hade det inte funnits begränsningar för vilken gränskontroll som palestinska arbetare använder.

De israeliska myndigheterna motiverade beslutet med säkerhetsskäl.

Enligt uppgifter från tidningen Haaretz använder sig många palestinier av ett israeliskt bussbolags bussar som trafikerar till den israeliska bosättningen Ariel på Västbanken.

Pilotprojektet hade krävt att palestinierna måste stiga stiga av vid gränsen till Västbanken. Enligt människorättsorganisationer som Haaretz intervjuat kan beslutet innebära att palestinska arbetares hemresa kommer att förlängas med upp till två timmar.

Flera palestinier lämnar dagligen Västbanken för att jobba i Israel. Byggbranschen i Israel sysselsätter många palestinier som bor på Västbanken.

Det är främst israeliska bosättare som gjort kampanj för skilda bussar för israeler och palestinier till Västbanken.

Den israeliska oppositionsledaren Isaac Herzog har på sociala medier kallat planerna på att att judar och palestinier inte skulle få använda sig av samma kollektivtrafikmedel för en "onödig förödmjukelse som är en skam för den här staten och dess medborgare".

Diskussion om artikeln