Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Beräkna rätt - matbjudning

Från 2015
Uppdaterad 03.06.2016 12:32.
Dukat bord med smårätter och sörsaker
Bildtext Dukat bord med smårätter och sötsaker.
Bild: Sara Torvalds

För att minska matsvinnet vid en bjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt. Beräkningen är utförd av Marthaförbundet och en del av Svinnkampen.

Taleggiobröd
Bildtext Förrätt med gravlax
Bild: Svenska Yle/Strömsö

Läs också hur du beräknar rätt för en kaffebjudning.

Matbjudning, per person

Förrätter

Sallad 100-150 gram
Gravad fisk 100 gram
Rökt fisk 75 gram
Skaldjur (sallad) 50 gram
Uppskärningar 50-75 gram
Grönsaker 75 gram
Kyckling (färdig, i sallad) 75 gram

Malin Båtmästars hälsosamma kex
Bildtext Plockmat med fikon
Bild: YLE/Strömsö

Birätter

Kokt potatis 200 gram
Nypotatis 300 gram
Ris, pasta 60 gram
Sallad 75 gram
Sås 0,5 dl
Stuvning 1 dl

Porterstek med gräddstekta rotfrukter
Bildtext Porterstek med gräddstekta grönsaker
Bild: YLE/Strömsö

Huvudrätter

Sallad 150-200 gram
Låda/frestelse 300-350 gram
Fiskfilé 150 gram
Hel fisk 250 gram
Rökt fisk 150-200 gram
Köttsås 150-200 gram
Stek/rostbiff 100-150 gram
Biffar/uppskärningar 130-150 gram
Köttfärs 100-150 gram
Rätter på köttfärs 100-150 gram
Kyckling (hel) 250 gram
Kyckling bröstfilé 100 gram

En kall soppa läskar i sommarvärmen.
Bildtext Vichysoisse med purjolök
Bild: YLE/Strömsö

Soppor

Buljong/förrätt 1,5-2 dl
Soppa/huvudrätt 2,5-3 dl

Bildtext Glass med jordgubbar

Efterrätter

Bär 100-150 gram
Glass, parfait, sorbet 100-125 gram
Gelatinrätter 100-125 gram
Ostbricka 75-100 gram
Efterrättssås 50-75 gram

Vin hälls upp glas.
Bildtext Vin passar till festmat.
Bild: YLE/Strömsö

Drycker

Vatten 2 glas
Vin 1-2 glas
Starksprit, snaps 4 cl
Välkomstdryck, bål 1-2 glas