Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Starka personer men bräckligt system i Ryssland

Från 2015
Uppdaterad 20.05.2015 13:38.
Kreml i Moskva
Bildtext Kreml.
Bild: Yle/Jyri Lyytikkä

Aldrig tidigare efter Sovjetunionens fall har Ryssland varit så beroende av en enda person, säger Jussi Lassila, forskardoktor vid Alexandersinstitutet vid Helsingfors universitet.

- Putin har all makt, och det är just det som gör systemet och samhället så sårbart. När han plötsligt försvann ur offentligheten under tio dagar i våras lyckades man inte ens få till stånd ett trovärdigt pressmeddelande om var presidenten höll hus, konstaterar Lassila.

- Det är en klassisk "ägget och hönan-problematik". Eftersom det finns en tradition av starka ledare ända från tsartiden och kommunismen har institutionerna inte utvecklats. Eftersom institutionerna är så svaga är personerna det enda som blir kvar, konstaterar Lassila.
Betecknande är att ryssarna i dag litar på Putin, men inte på systemet eller på politiker i gemen.

Jussi Lassila, forskardoktor vid Alexandersinstitutet vid HU.
Bildtext Jussi Lassila, forskardoktor vid Alexandersinstitutet vid HU.
Bild: Helsingfors universitet

Maktskifte omöjligt utan kris

- I ett sådant läget är det svårt att se hur ett maktskifte ska kunna ske utan kris - och det är utan tvivel något som också bekymrar Kreml, slår Lassila fast.

- Politiska val är av tradition en svår sak för Ryssland, och landet går till parlamentsval nästa år medan följande presidentval hålls 2018. Frågan är om Putin då kan fortsätta, och ifall han lyckas förnya sig.

Putin pop på grund av Krim

Vladimir Putin besvarade ryssarnas frågor i den årliga direktsända tv-showen den 16 april 2015.
Bildtext Vladimir Putin
Bild: EPA/ALEXEI DRUGINYN / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL

- Putins nuvarande popularitet baserar sig egentligen enbart på annekteringen av Krim. Före det var stödet för honom faktiskt dalande.
Inte ens de Olympiska spelen i Sotji lyckades lyfta understödssiffrorna - men det gjorde Krim. Frågan är bara hur länge den effekten håller i sig.

- Situationen i östra Ukraina har i sin tur motsatt effekt, och det är egentligen ett stort huvudbry. Om Ryssland i något skede trodde att det skulle gagna landet visade det sig snart vara fel, säger Lassila, och tillägger att det största problemet ur rysk synvinkel nu är hur man ska komma ur situationen med trovärdigheten i behåll.

Oppositonens Navalnyj- ett hot mot Kreml

Aleksej Navalnyj under en av sina rättegångar.
Bildtext Alexej Navalnyj
Bild: Valentina Svistunova / EPA

Ett annat bekymmer för Kreml är oppositionspolitikern Alexej Navalnyj, som nyligen släpptes ut ur sin husarrest. Navalnyj uppfattas som ett riktigt hot av Kreml om man tittar på hur det leks katt och råtta med honom. Hans parti, Partia Progressa, har förbjudits av och till, men fick nu i måndags rätt att existera av en lokal domstol i St Petersburg.

- Navalnyj har blivit så stor att att Kreml inte vågar slänga honom i fängelse, konstaterar Lassila. Många andra har fängslats för mycket mindre förseelser än det som Navalnyj har gjort eller sagt men Kreml vill inte se Navalnyj som en politisk martyr.

Navalnyj är liberal och Europavänligt sinnad, och mycket uppskattad på grund av sina korruptionsavslöjanden som har tvingat flera politiker från president Putins parti Det enade Ryssland att avgå.

Många likheter mellan Putin och Navalnyj

Samtidigt är Alexej Navalnyj den nya tidens skickliga populist. Han är inte någon typisk rysk oppositionspolitiker som förlorar sig i abstrakta resonemang. Han är slängd i käften både i sina bloggar och ute på gatorna. Han är inte onödigt fin i kanten utan talar så att folk begriper, lite som president Putin själv.

Lassila ser många andra likheter mellan Putin och Navalnyj. Båda är till exempel "patrioter", Navalnyj en så kallad etno-nationalist som är kritiskt inställd till bland annat kaukasier och klart orienterad mot den västliga civilisationen. Båda hänvisar ofta till det ryska "folket", och båda förespråkar en slags icke-ideologisk patriotisk stabilitet.

Båda vill också se ett "lagligt styre". Navalnyj säger saker som Putin själv tidigare har sagt, men han har tagit argumenten till sina egna och vänt dem mot den etablerade makten som ofta uppfattas som korrumperad.

Navalnyj har också fördelen att se ut som en blond klarögd hjälte från de ryska sagorna, dessutom med en vacker fru. Han är 24 år yngre än Putin, och därmed fri från det sovjetiska arvet.

Han har förmågan att formulera många ryssars ambivalens mellan stabilitet och förändring till ett tydligt populistiskt budskap som utmynnar i att det finns en skiljelinje mellan folket och eliten.

Kremls strategi nu tycks vara att trötta ut Navalnyj. Inte gå åt honom för hårt, men se till att han inte får rubriker, så att karln kan fall i glömska, bedömer Lassila.