Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förstföderskor får information i nya infovideor

Från 2015
Informationsvideor för förstföderskor - Spela upp på Arenan

Att föda barn är en spännande, kanske också skrämmande, upplevelse - särskilt den första gången. Nu har Vasa centralsjukhus producerat en serie informationsvideor som beskriver vad som sker före, under och efter förlossningen.

I videorna, totalt sex till antalet, följer man med de blivande föräldrarna Magnus och Malin. Det handlar om de första värkarna, ankomst till förlossningsavdelningen, smärtlindring, krystningsskedet, förlossningen och den första tiden med babyn.

- Vi vill erbjuda något nytt för föderskorna och det är ju "nutid" att till exempel via nätet söka information, säger barnmorska Anna Eerola, som medverkar i videorna. Det här är ett ypperligt sätt att stöda föderskorna.

Det har tidigare också gjorts videor på temat vid VCS, men för första gången finns de nu tillgängliga på nätet.

Förutom information om själva förlossningen ger videorna också en inblick i sjukhuset: vart man ska gå, hur lokalerna ser ut och så vidare. Eerola säger att det är väsentligt att man kan föreställa sig in i den miljö man kommer att vara.

- Var kommer jag att vara, vilka alternativ finns. Det tror jag är det största stödet med de här videorna tror jag, säger hon.

Efter födseln börjar det nya livet för mamman och barnet. Även tiden på BB tas upp i videorna, berättar barnmorskan Mira Laitinen, som också hon är med i videorna.

- Vi går igenom vad vi brukar göra på BB: amningshjälp, babyvård och så vidare, säger hon.

Margit Tuovinen, Mira Laitinen, Anna Eerola och Hannele Rytylä
Bildtext Margit Tuovinen, Mira Laitinen, Anna Eerola och Hannele Rytylä
Bild: Yle/Roger Källman

Alla videorna finns publicerade på Vasa centralsjukhus' webbplats