Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fem fakta om nypotatis

Från 2015
Uppdaterad 20.05.2015 13:49.
Nypotatis och jordgubbar går åt inför midsommaren.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Snart börjar säsongen för en av vårens mesta primörer – nypotatisen. Vi har sammanställt fem fakta om potatisen.

1. Varifrån kommer nypotatisen?

I fjol fanns det 454 gårdar som odlade färskpotatis på sammanlagt 800 hektar i Finland. De finns för det mesta i södra och mellersta Finland. Den sammanlagda arealen för potatisodling är 22 000 hektar.

Utöver den inhemska potatisen importeras färskpotatis från Sverige, Spanien, Frankrike, Italien, Marocko och Holland.

Ibland kommer potatisen långväga ifrån. Då har den odlats i jordar i till exempel Egypten, Peru och Sydafrika.

2. När kan man köpa nypotatis?

Inhemsk nypotatis odlad på friland brukar dyka upp i affärerna i slutet av maj, och säsongen brukar ta slut senast i början av juli.

Utländsk potatis säljs ofta redan i mars under namnet färskpotatis, men den är fullstor och har tjockt skal, så den motsvarar inte vad vi brukar mena med nypotatis.

3. Finns det skillnader på nypotatis och nypotatis?

Professionella kockar är inte särskilt förtjusta i färskpotatis från Medelhavsländerna eftersom den ofta är betydligt vattnigare än den inhemska.

Skillnaden beror på klimatet på samma sätt som med jordgubbar odlade i norr respektive i söder – det nordligare klimatet ger starkare arom.

I Finland odlas ett tiotal olika arter – listan över populära sorter toppas av Timo som följs av Solist, Carrera och Swift.

4. Hur dyr kan nypotatisen vara? Hur billig?

I början av säsongen är potatisen dyrast, cirka 10 – 15 euro per kilo. Strax innan potatisens skal tjocknar och säsongen lider mot sitt slut kan kilopriset ligga på bara några tiotals cent.

I Danmark och Sverige brukar man auktionera ut de allra första partierna frilandspotatis och då kan kilopriset vara så högt som 200 euro per kilo.

5. Hur kokar jag potatisen rätt?

Nypotatisen kokar
Bild: Yle/Marga Sandström

Tvätta potatisen och gnugga försiktigt bort skalet med fingrarna eller med rotborste. Sätt potatisen i en kastrull, häll på kallt vatten så att potatisen precis är täckt. Tillsätt salt, en tesked per liter vatten.

Låt koka sakta, lägg ner några dillkvistar. Kolla om potatisen är mjuk med hjälp av en sticka eller gaffel. Koktiden är vanligtvis 10 – 15 minuter.

Det är bättre att slå av vattnet litet tidigare än för sent så att potatisen inte blir överkokt. Servera med en klick smör om du så tycker.

Artikelns finska originaltext hittar du här

Diskussion om artikeln