Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottnisk reko-ring lockar utländska producenter

Från 2015
Uppdaterad 20.05.2015 16:45.
Utländska gäster på besök i det producentägda slakteriet Tajma i Pedersöre.
Bildtext Producentslakteriet Tajma är ett besöksobjekt för den utländska delegationen som vill bekanta sig med rekoringskonceptet.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

I dagarna besöker en utländsk delegation Pedersöre och Jakobstad för att bekanta sig med reko. Att producenterna säljer direkt till kunden har växt explosionsartat och intresserar nu producenter runt om i Europa.

Sedan starten med reko-ringar, eller matringar, i Jakobstad och Vasa har var och varannan kommun och by nu en egen reko-ring. Man räknar med att över 35 000 personer är medlemmar i en reko-ring.

Thomas Snellman, som var med och startade upp reko, tar emot den utländska delegationen i Pedersöre och Jakobstad.

- Jag har varit ut i Europa och berättat om reko vid några tillfällen. Då har det visat sig att det funnits ett intresse bland tyskar, fransmän och belgare att komma hit och se hur vi gör det sådär på riktigt, säger Snellman.

På onsdagen ska delegationen först besöka det producentägda slakteriet Tajma i Kållby, Pedersöre och sedan åker de till Aspegrens trädgård.

Torsdagen börjar med ett besök hos fiskaren Roland Semskar. På eftermiddagen besöker de Snellmans gård och på sena eftermiddagen deltar de i utdelningen på reko-ringen i Jakobstad.