Hoppa till huvudinnehåll

Stafettkarnevalen

"Solf skola snabbare än en häst"

Från 2015
Uppdaterad 05.06.2015 11:06.
Eddie och Kristian i Solf skola tränar inför stafettkarnevalen
Bildtext Eddie och Christian i Solf skola tränar inför stafettkarnevalen

Det är liv, lust och rörelse när Solf skola i Korsholm finslipar formen inför avfärden till stafettkarnevalen på Olympiastadion. Hejaramsorna övas in och koreograferas av ledarna och löparna tränar växlingar inför masstafetten på gräsplanen.

Det är årskurserna fem och sex som tidigt på fredag morgon äntrar bussen med destination Helsingfors.

Alina Wilhelms och Elin Palmberg har haft kul när de övat in hela 12 hejaramsor tillsammans med resten av kören. De är utklädda till smurfar med den kännspaka luvan på huvudet och pompoms i blåvita färger.

- Det passar perfekt eftersom vår skolas färger är desamma, säger flickorna. Det har varit jätteroligt att träna på ramsorna, men ganska utmanande när vi är så många. Bäst går det om vi pratar tydligt och dirigerar med hög röst

Målsättningen är klar

- Vi kommer att vinna hejaklackstävlingen och ute på löparbanorna kommer det också att gå bra. Vi sjunger ju om att Solf skola är snabbare än en häst!

Två av löparna som med stor iver gnuggar på växlingar är Eddie Nyback och Christian von Essen. För dem är det masstafett, 5 x 80 meter och gatustafett som gäller. Eddie ser speciellt fram emot masstafetten och känslan av att springa på gräs framför tusentals åskådare. Christian gillar att springa långa sträckor och längtar redan till gatustafetten.

- Jag kommer att börja ganska lugnt med en bra och passlig takt, säger han. Och sen hugger jag till mot slutet av min 600 meters sträcka och plockar motståndare.

Växlingarna är ju väldigt viktiga i stafettlöpning och dem gnuggar man på ett par gånger i veckan. Enligt Eddie och Christian skall man lägga upp pinnen i god tid före växlingen och se till att man inte tappar den. Det låter enkelt men är ibland ack så svårt. Hur bra kan det då gå för Solf skola?

- Vi har goda möjligheter att gå till final i flera grenar, tror killarna. Allra störst är nog chansen i mass- och gatustafetterna.

Fin morot för elevernas idrottsintresse överlag

John Henriksson är en av lärarna som åker med till Olympiastadion, och han betonar stafettkarnevalens betydelse för elevernas allmänna intresse för idrott. Det ger också ett fint tillfälle att lyfta fram frågor som det annars är svårt att hinna med i den vanliga skolgymnastiken.

- Det handlar om sådana saker som träningsvanor, teknik och idrottskador till exempel.