Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Modefolket flockas till Helsingfors

Från 2015
Uppdaterad 21.05.2015 12:52.
Bloggare på Pre Helsinki 2015
Bildtext Modefestivalen Pre Helsinki körde i gång på onsdag morgon. Modebloggarna Sandra Hagelstam och Jenni Rotonen klär sig gärna i finländska klädmärken och skriver om dem på sina bloggar.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Unga designers har få möjligheter att hitta jobb i Helsingfors.

Alternativen i dag är att frilansa för flera varumärken, att söka sig utomlands, eller att grunda eget.

Sofia Järnefelt jobbar som frilansdesigner för bland annat Marimekko. Att frilansa från Helsingfors fungerar bra eftersom modevärlden har fått upp ögonen för staden, men ett jobb kan vara svårt att hitta, säger den unga designern.

Sofia Järnefelt är modedesigner
Bildtext Designer Sofia Järnefelt var med om att grunda modefestivalen Pre Helsinki för tre år sedan. Modefolket älskar att festa, säger hon.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Unga designers måste antingen frilansa för flera varumärken, söka sig utomlands, eller grunda sitt eget märke.

- Här finns inte arbetsgivare. Förutom Marimekko som tar frilansdesigners och Seppälä som just har sagt upp en hel del människor, så finns det inte riktigt andra. Det är rätt så svårt, säger Järnefelt.

Fyra år sedan beslöt Sofia Järnefelt och Satu Maaranen att de måste göra något själv för att modescenen i Helsingfors ska få internationell uppmärksamhet. Resultatet är modefestivalen Pre Helsinki.

- Unga designers måste antingen frilansa för flera varumärken, söka sig utomlands, eller grunda sitt eget märke. Och där vill Pre Helsinki hjälpa till.

Pre Helsinki launch 20.5.2015
Bildtext När Pre Helsinki körde i gång på onsdag morgon samlades det vackra folket i Pop up-butiken som öppnas under festivalen på Nylandsgatan.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Modefestivalen ordnas nu för tredje gången.

- Pre Helsinki har fött samarbeten bland annat i Kina för tre olika designers och har byggt upp kontakter till säljagenturer i Europa för flera av dem, säger Järnefelt.

”I Paris talar alla om Helsingfors”

För en månad sedan besökte Järnefelt den prestigefyllda modefestivalen Hyères, och märkte att ryktet om Helsingfors egen modefestival redan nått Paris.

- Alla talade om Helsingfors. Delvis för att Aalto-universitetet har vunnit tävlingen två gånger i rad och hade tre finalister i år, men delvis också för att parisarna redan har hört om Pre Helsinki, säger hon.

Achilles Ion Gabriel, designer
Bildtext Skodesigner Achilles Ion Gabriel fick tidningen Trendis Fashio Export-pris på onsdagen. Hans skor säljs i ett flertal länder.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Sandra Hagelstam är modedesigner och bloggare. Hon har bott i London i flera år, men har under det senaste året börja tillbringa allt mera tid i Finland. Hon för gärna fram modemärken från Helsingfors när hon rör sig på de utländska modeveckorna.

- Där har varumärkena jättestor betydelse. Kläderna fotograferas för sajter om gatumode, så jag ser till att ha finska märken på mig, säger Sandra Hagelstam.

Pre Helsinki fortsätter med program ända fram till den 24 maj. På programmet står bland annat en stor modeshow på fredag kväll där studerande från Aalto-universitetet visar vad de kan.

Rättelse: ”Designer Sofia Järnefelt grundade modefestivalen Pre Helsinki” har ändrats till ”Designer Sofia Järnefelt var med om att grunda modefestivalen Pre Helsinki”

Mer om ämnet på Yle Arenan