Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Extremfall intresserar rättspsykologen

Från 2015
Vad gör en rättspsykolog?
Bildtext Vad gör en rättspsykolog?
Bild: Yle / Maria Grönholm

Tom Pakkanen besökte Succémorgon och talade om vad man gör som rättspsykologi. Till arbetet ingår bland annat att utreda misstankar om misshandel och sexuellt utnyttjande av barn.

Tom studerade psykologi vid Åbo Akademi och sökte vidare till rättspsykolog. Han har alltid varit mest intresserad av extrembeteenden och psykiska sjukdomar som psykos och schizofreni.

Rättspsykologen Tom Pakkanen besökte Succémorgon
Bildtext Rättspsykologen Tom Pakkanen besökte Succémorgon.

- Den extrema biten har alltid intresserat mig. Jag tycker speciellt om att försöka förstå det och att försöka hitta punkterna som vi känner igen i oss själva och som jag känner igen i mig själv. Det är mera krävande att försöka hitta någon sorts förståelse varför någon beter sig på ett visst sätt.

Tom jobbar främst med barn och han berättar att det är mera krävande att arbeta med dem än med vuxna. Orsaken till det är att man måste ta i beaktande deras utvecklingsnivå och språkliga nivå. Speciellt med barn under skolåldern är lätt påverkade av vad de vuxna vill och hur frågor ställs av dem.

- Där får man nog ha tungan rätt i mun och vara väl förberedd för att inte leda barnet med sina frågor utan får en så sanningsenlig berättelse som möjligt, berättar Tom.

Främst handlar det om misstankar och Tom tycker det är bra att tröskeln är låg för att utreda om det har hänt någonting.

- Misstankar om sexuellt utnyttjande och överhuvudtaget våld mot barn väcker enormt stora känslor och reaktioner hos både myndigheter och föräldrar, säger Tom.

Kriminalserier på tv

Som rättspsykolog har Tom svårt att se på kriminalserier eftersom han känner ämnet så bra och ser alla fel som görs i dem.

- Jag tycker om en bra thriller och bra polisserier, men de är nog ofta källan till stor frustration när realismen i serien saknas, säger Tom.

- Det skulle aldrig se ut sådär eller de skulle aldrig göra sådär. Brottslingen skulle aldrig bete sig sådär, det är bara otrovärdigt, förklarar Tom.

Vad som kommer till misstankar om sexuellt utnyttjande berättar Tom att den danska serien Jakten är en jättebra och realistisk porträttering på hur falska misstankar uppstår.

- Hur de får människor runt en med sig och utåt ser det helt övertygande ut, så man tror att det faktiskt måste har hänt någonting. Den tv-serien rekommenderar jag varmt, berättar Tom.

Hur ska man kunna veta

Tom berättar att det är omöjligt att profilera och hitta personer som står bakom bland annat skolskjutningar. Han säger att man borde gå tillbaka till grunderna och titta hur man tar itu med mobbning i skolan.

- Vi borde jobba på hur vi får en längre tröskel till att ta itu med då vi ser depression eller svåra omständigheter i hemmen. Och hur får vi myndigheterna eller elevvårdsgruppen i skolan att fundera kring det här och se till att folk får stöd, funderar Tom.

Han tillägger att det är grundsakerna som borde skötas och det kan i det långa loppet ha inverkan på att det inte föds sådana extrema fall.

Media förvränger

Tom förklarar att media får det att se jättevanligt ut med sexuellt utnyttjande och misshandel av barn.

- Det blir en stor diskrepans mellan hur vanligt det på riktigt är och hur mycket media skriver om det, säger Tom.

Han tycker också att många människor har helt irrationella rädslor om det kring det här och nu tror de att deras barn är jätteutsatta hela tiden.

- Det är klart att det finns utsatta barn. Men tittar man på tillitlig forskning i Finland på till exempel hur mycket barn råkar ut för våld eller sexuellt utnyttjande har statistiken gått ner under de senaste 50 åren, säger Tom.

Tom är noga med att säga att bilden man får från median inte motsvarar verkligheten.

Avhandling på seriemördare

Tom berättar också att han skriver sin doktorsavhandling på seriemördare.

- Materialet som används är italienskt, eftersom det inte finns tillräckligt med seriemördare i Finland, som tur, säger Tom och skrattar.

Med tanke på Toms intresse för våld och extrembeteenden och temat på hans avhandling, undrade vi om rättspsykologer måste gå hos en psykolog.

Tom berättar att tröskeln är ganska låg att som psykolog gå till en annan psykolog för att diskutera vad man funderar på.

- Om man jobbar dagligen med sådana frågor som jag gör så behöver man handledning och sätt att avlasta det på och motvikt, säger Tom.