Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Insikten att man är invandrare

Från 2015
Uppdaterad 20.05.2015 16:00.
La deutsche vita
Bildtext Alla italienare i Berlin är inte konstnärer. Bilmekanikern Alessandro träffar trivs med sina tyska kunder och vägrar att skruva åt italienare.

Alessandro flyttade för sex år sedan från Italien till Berlin och bor där fortfarande. Enligt ett gammalt talesätt inser man först efter sex år i ett främmande land att man är invandrare. Plötsligt känner man sig bortkommen och känner en hemlängtan.

Det är så Alessandro känner sig just nu. Han bestämmer sig för att ta reda på hur andra italienare i Berlin har klarat sig. Dokumentären La deutsche vita är en resa från Berlin till "little Italy" i Berlin. Vi får följa med till den färgstarka italienska gemenskapen och träffa italienare som har överlevt många år av kalla, gråa vintrar och ett uruselt kaffe.

På sätt och vis är Berlin som en pålitlig Mamma, som kan ta alla italienare i famn och stöda drömmarna om framgång. Samtidigt är Berlin som en avlägsen planet för italienare, full av kontraster och motsägelser. Det leder till både komiska och tragiska men i alla händelser dramatiska situationer.

Dok: La deutsche vita
Yle Fem söndag 24.5.2015 kl. 20.00
30 dagar på Arenan

Regi: Alessandro Cassigoli och Tania Masi, 2013

Mer om ämnet på Yle Arenan