Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SAS-piloter hotar med strejk - störningar i flygtrafiken

Från 2015
Uppdaterad 20.05.2015 21:36.
SAS-plan i Barcelona
Bildtext SAS-plan i Barcelona.
Bild: Yle

Det skandinaviska flygbolaget SAS svenska piloter hotar efter svåra förhandlingar med att gå i strejk.

SAS har sedan förra året fört förhandlingar med det svenska flygförbundet om ett omfattande kollektivavtal - men förhandlingarna har beskrivits som svåra.

Parterna är oense om flera punkter i avtalet. Om de inte lyckas komma till en lösning går piloterna i strejk redan vid midnatt, natten till torsdag.

Om strejken blir av stannar 430 piloter hemma från jobbet. Majoriteten av SAS svenska inrikes- och utrikestrafik drabbas om det blir strejk.

- Vår ambition är att under kvällen fortsätta föra konstruktiva förhandlingar och nå en gemensam lösning som vi redan gjort med mer än hälften av piloterna, säger SAS vd och koncernchef Rickard Gustafson i ett pressmeddelande.

SAS har redan ställt in 110 flygningar på onsdag och torsdag. 25 procent av SAS alla flygningar ställs in, ifall det blir en konflikt.

Enligt Finavias webbsida har i alla fall nattens Stockholm-Helsingfors-flyg SK728 ställts in. Planet skulle ha landat på Helsingfors-Vanda kl. 00.25.

Också flyget SK707 till Stockholm på torsdag morgon kl. 07.45 är inställt.

SAS kontaktar sina kunder direkt med noggrannare information. Man kan följa med sitt eget flyg på SAS eller på Finavias webbsida.

Artikeln är uppdaterad med de inställda flygen.